https://www.gerb.bg/bg

Започва подготовка за въвеждането на електронна идентификация

Техническата спецификация за изграждане на мобилна електронна идентификация и електронно подписване – BGID, разработена от Министерство на електронното управление е публикувана за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации. Отчитайки важността на процеса по електронна идентификация за цялостното развитие на електронното управление в България, техническата спецификация се публикува за обществена консултация, за да се съберат препоръки и експерни мненията, и предложенията от всички заинтересовани страни преди обявяването на обществената поръчка, съобщават от министерството.

Електронната идентификация е изключително важна система и смятам, че е редно да я поставим на широко обществено обсъждане, и да дадем пример за прозрачност, нещо което обещах в самото начало. Надявам се, че професионалната общност ще се включи конструктивно и ще даде своите препоръки за подобряване на спецификацията и на самата система„, коментира министър Божидар Божанов.

Целта е да бъде създадено мобилно приложение, с което да се извършва идентификация за ползване на електронни услуги, а във времето, електронните подписи да бъдат заместени с електронна идентификация. „Ще разчитаме на експертите и тяхната обратна връзка, за да вземем специфични технологични решения. Ще продължим да държим на прозрачността на етапа на изпълнение, включително придържайки се към изискването за отворен код на разработката„, допълва Божанов.

Това е само първата стъпка към изграждането на електронната идентификация. Успоредно с това, ще се подготвят и необходимите нормативни изменения, за да може системата да функционира в съответствие със закона. Планира се да бъдат пилотно надградени и системите на НАП, НОИ, МВР, както и Портала за електронни услуги на Министерството на електронното управление, така че да има избор от услуги, които да бъдат използвани с новото средство за идентификация и подписване.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним лекар

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg