https://www.gerb.bg/bg

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

Снимка: архив БГНЕС

Проблемен е въпросът с присъединяването към еврозоната, защото при сегашните политики, които са одобрени законодателно, при досегашните решения, които са взети, това е проекция на това, които излиза за следващите години. Който дойде и състави правителство, трябва да вземе своите политически решения и да коригира данните в тази посока.“.

Това заяви пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

Изправени сме пред предизвикателството есента ЕК, когато разглежда данните за България, да каже, че ще влезем в процедура за свръхдефицит. Тогава искаме или не, ще трябва да изпълняваме доста по-сложна и строга програма за икономии, обясни финансистът.

Изнесените изчисления на Министерството на финансите са коректни, подчерта Дацов.

Ако политиката на обещания за изпреварващо нарастване на доходи и разходи, които няма как след това да ги върнем, се задържи, ще има няколко проблема. Първо – рано или късно ще започнат да се правят дефицити, която държавата не може да си позволи, и това рязко ще увеличи дълга. Стабилността, която години наред беше пазена, ще бъде нарушена. Това има и политически последствия, не само икономически, защото, когато разклатиш стабилността на публичните финанси и на бюджета, това се отразява върху частните инвестиции, поведението на частните предприемачи„, обясни финансистът.

Според финансиста Дацов бившият финансов министър Асен Василев „си играе“ с неизпълнението на капиталовите разходи. Той обясни, че заложените за целта пари са 8,257 млрд. лева за тази година. Максимумът, който ще бъде изпълнен, ще отиде около 4,5 млрд. лева, смята той.

В момента изпълнението на капиталовите разходи е 2 млрд. лева. Само до момента има 6 млрд. лева спестявания, които ще бъдат намалени до 4 млрд. Оттам идва превишението в бюджета в момента и грешката… Много рядко има правителство, което 5 пъти да прави прогноза и 5 пъти да не я улучва и да е страхотно различна„, обясни Дацов.

Проблемът не е в приходната част на бюджета, а в разходната, подчерта той и обясни, че са поети задължения за бъдещи периоди.

Неговата прогноза е, че всички облекчения и данъчни намаления, които бяха направени от кабинета „Петков“ ще бъдат изчистени и част от капиталовите разходи ще бъдат пожертвани първи, както и част от социални програми, индексирането на работните заплати ще бъдат „изпилени“ максимално.

Около 4-5 млрд. лева ще бъдат намерени от тези съвкупни мерки, каза Дацов.

По време на правителството на Кирил Петков няма данни да са се увеличили данъчните приходи, каза Дацов и уточни, че разликите с предходни периоди са заради инфлацията. „20 месеца назад няма никаква разлика в събираемостта на данъците, освен инфлационната„, обясни Любомир Дацов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

ДПС се сбира на Централен съвет, но в Сараите?

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на...

ДПС-Пловдив свали доверие от депутата Рамадан Аталай

Причината - слаби резултати на изборите в областта

ПП-ДБ: Пеевски ще приключи Борисов

Един човек ще се опита да погълне цялата държава

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо...

Двама загинали и двама тежко ранени след катастрофа край Монтана

Двама души загинаха при катастрофа край Монтана. Други двама участници...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg