https://www.gerb.bg/bg

За изборите да се използват списъците по настоящ адрес, предлага наблюдател на ЦИК

Снимка: архив БГНЕС

В избирателните списъци строго погледнато от гледна точка на законодателството проблем няма, а има инструмент, който лошо се използва от години. Това заяви пред News.bg заместник-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов по въпроса дали е наложително осъвременяването на избирателните списъци.

След като в деня след вота на 2 октомври от Националната статистика представиха данните от последното преброяване на населението.

Припомняме, че според НСИ към 2021 г. българските граждани са 6.5 милиона – толкова, колкото и според избирателните списъци имат право на глас.

Манов обясни, че българската гражданска регистрация, върху която се основават избирателните списъци борави с две понятия – постоянен и настоящ адрес на всеки български гражданин. Постоянен адрес за разлика от така популярното обикновено значение на думата не е мястото, където лицето постоянно живее, а е мястото, където е вписан в регистъра на населението. Всички български граждани без значение къде живеят имат постоянен адрес само и единствено на територията на България. Просто да заменим прилагателното „постоянен“ с регистърен адрес и ще отпадне усещането за някаква грешка, уточни Манов.

Регистърният адрес включва над 8 млн. български живи граждани, които имат издадено ЕГН, където и да са родени, където и да живеят. Вече имаме и второ понятие като настоящ адрес и това е адресът, на който живее конкретното лице, поясни Манов. Проблемът и въпросът със списъците е, че се правят по постоянен адрес и затова се включват 6.5 млн. пълнолетни граждани. Това са всички български граждани, за които държавата знае, че съществуват, където и да живеят по света.

Според Манов за създаването на избирателните списъци ако вместо регистърният по постоянен адрес, се използва този по настоящ адрес, то от 6.5 млн. с право на глас, избирателите ще паднат под 6 млн. за живеещите в страната, ще има и други 800 000 за живеещите извън страната.

Предложенията за основаване на списъците по настоящ адрес вместо по постоянен се правят при всяка програма за промяна на Изборния кодекс. Това чисто и просто е въпрос на три линии в Изборния кодекс. Защо не се пипат тези три линии, Манов заяви, че не знае, може би, за да не лъсне очевидното – има до милион избиратели, които не са представени в парламента от своя избирателен район.

Стефан Манов настоя като се каже А, да се стигне и до Б, за да се създаде целият комплекс от мерки, които да подобрят изборната база. Но и подчерта, че настоящото състояние – неизчистени избирателни списъци – не означава, че изборите са фалшифицирани.

Празни позиции в списъка за попълване от злонамерена комисия пак ще има, като списъците не могат да се изчистят напълно и изцяло. Ако една комисия е решила да злоупотреби, в края на изборния ден винаги ще има позиции в списъка на хора, които не са дошли, и които могат да бъдат изгласувани, каза Манов.

Машинният вот позволява да се избегне този проблем. Машината, за да изгласува повече хора, трябва да има действие в хода на изборния ден. Машината затруднява добавянето на глас на несъществуващи хора.

Да не смесваме проблемите. Проблемите с доверието в изборния процес, не означават непременно реална възможност за подмяна на вота. Ние трябва да насърчаваме доверието в изборния процес, обяснявайки тези неща на хората. В крайна сметка този, който не гласува, той допринася за това да бъде по-малко легитимна институцията и да се руши доверието в изборния процес“, каза още Стефан Манов.

За проведените предсрочни парламентарни избори на 2 октомври, Манов посочи, че това са избори, които потвърждават, че последните промени в Изборния кодекс през юли 2021 г. са удачни, навременни и са се утвърдили във времето. За него като изборен експерт било важно да се види отново успехът на изборната технология и като организация, и като машинен вот. „От политическа гледна точка това бяха напразни избори, защото виждаме, че съотношението на силите не се промени радикално и отново сме в същата патова ситуация„, коментира Манов.

По отношение на проблемите с машините на изборите и надписът „Дневникът е подправен“ на някои от тях, Манов обясни, че с техническите дефекти в машините се получава един ефект на „празния ефир“ и проблемът се преекспонира.

Дефектираха 30 машини от почти 12 000 машини, а специално дефектът и грешката „Дневникът е подправен“ засяга 5 машини. ЦИК все още анализира, но от получената информация от доставчика „Сиела“ става въпрос за извадени флашки в процеса на преноса на машините, при което машината, която има вътрешни защити, счита, че е направен опит да бъде нарушена програмата ѝ за работа и затова издава това съобщение„, обясни Манов.

Манов посочи, че по-интересното е да се разбере защо има няколко машини, на които хеш кодът не е верен. Това означава, че зареденият софтуер по някакъв начин не се е заредил правилно или в някои елементи от него имало разлика с подписания от ЦИК официален софтуер. Там е интересно да се анализира какви е причината, загатна Манов.

Хеш кодът е една верига от числа, която казва, че всичко, което е заложено в машината е едно към едно еднакво с това, което ЦИК е определило като финална версия на софтуера.

Техническите проблеми обаче остават пренебрежимо малки и показват всъщност колко е сигурна технологията и че няма загубен вот.

Той даде пример, че освен у нас, с машинно гласуване са гласували 156 млн. бразилци единствено и само с машини, като го правят от години. Да се твърди, че само по нашите български земи не могат да виреят машините и само по нашите български земи хората са тъпи и не знаят как да ги ползват, то е обидно, посочи Манов. „Бразилия, държава от Третия свят гласува с машини навсякъде по джунглите, по савани, по всички възможни кътчета и с хора, чиято грамотност защо да е по-малка или по-висока от българската. Как може да се изтъква това като аргумент„, допълни още Манов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Словашкият премиер се връща на работа след покушението

Роберт Фицо. Снимка АП/БТА Словашкият премиер Роберт Фицо, който оцеля...

Лявата коалиция води на изборите във Франция

Aлиансът от френски леви партии, събрани за предсрочни избори,...

Нетаняху решен да воюва до пълна победа в Газа

Всяко споразумение за примирие в Газа трябва да позволи...

60% избирателна активност на втория тур във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Ирански боен кораб се обърна при ремонт

Иранският разрушител "Саханд" се е преобърна по време на...

Найден Тодоров оптимист за театъра: В НС има много депутати за кариера там

Политиците не успяват да сложат държавните интереси над партийните....

Гърция арестува държавни служители, изнудвали фирми

Властите в Гърция разбиха престъпна група, изнудваща собственици на...

Ердоган настоява Израел да спре кланетата в Газа

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път критикува в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

МРРБ се хвали с ударно строителство и ремонт на пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е стартирало...

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата...

Денков вижда предимства, но и проблеми в идеята на ДСБ за третия мандат

Днес "Продължаваме Промяната" провеждат Национален съвет на партията. Николай...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg