https://www.gerb.bg/bg

За Фандъкова не е време за политически битки, а за обединение

София първа въведе последователно всички рестриктивни мерки, след което те се приеха и на национално ниво – първи затворихме нощните заведения, предложихме затварянето на гимназиите. Това заяви пред Нова столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали страната ни е закъсняла със затварянето.

Тя подчерта, че трябва непрекъснато да се прави баланс, така че да се взимат реални мерки.

Относно обвиненията на президента, че властта не се справя с овладяването на заразата, Фандъкова изрази мнение, че сега не е време за политически битки на тази тема, а е време за обединение, за ангажимент и внимание към експертното мнение.

Тя изтъкна, че през лятото в София е било направено всичко възможно, за да се оборудват четирите общински болници, като лекарите са били пуснати в отпуск, така че да могат да си починат и да са готови за есента.

Проблемът с недостига на медицински персонал не е от вчера, едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен, отбеляза градоначалникът.

По нейни думи перз последните две седмици има плавно понижение на новозаразените в столицата.

Фандъкова обясни, че не се следи единствено официалната статистика, а и данните от общинските болници и ДКЦ-та и на база на тях се вземат решенията.

Тя посочи, че около 30% от направените антигенни тестове в 11-те поликлиники са положителни.

Кметът подчерта, че се осъществява строг контрол на коледния пазар, а вчера е било решено работното му време да бъде намалено до 20.00 часа. При неспазване на мерките базарът ще бъде затворен.

Относно днешното традиционно палене на светлините на коледната елха Фандъкова обясни, че няма да има концерт, за да не се допуска събирането на хора.

Тя бе категорична, че контролът за спазването на мерките не е формален и подчерта, че над 50% от софиянци приемат и спазват носенето на маски. По нейни думи 7 екипа следят за това в градския транспорт, като през последните две седмици почти няма съставени актове за неносене на маска.

Смятам, че хората които, насаждаха усещането, че няма такава болест, вече са много малко и повечето хора наистина са отговорни, коментира кметът.

Относно мръсния въздух в София тя посочи, че е установено, че най-основният проблем е горенето на твърдо гориво – 55 000 домакинства се отопляват на дърва и въглища, като някои от тях са и в централни части на столицата.

Фандъкова обясни, че е приет доклад, съгласно който става възможно много по-гъвкаво и при по-малки превишения на замърсяването да се въвежда зелен билет – вместо при досегашните 200 микрограма се изискват 150 микрограма ФПЧ, отчетени на две станции.

По повод работата на снегопочистващите фирми Фандъкова посочи, че още вчера СО е успяла да осигури движението на градския транспорт, а днес продължава чистенето на квартални улици, тротоари и пешеходни пространства.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тошко Йорданов разстила неутрален терен за третия мандат

Няма верен ход за излизане от кризата, защото средата...

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

Групата на ПП-ДБ-СС в СОС поиска смяна на ръководствата...

Националната система за борба с COVID-19 спира да функционира от 1 юли

От 1 юли се спира функционирането на Националната система...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Напрежение в село Карлуково след като цигани пребиха шофьор на автобус край Луковит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nwMMHBz2oOc Напрежение в село Карлуково, след като преди дни двама...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg