https://www.gerb.bg/bg

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

Снимка: iStock

Високоговорителите, разположени от Южна Корея за водене на психологическа война срещу Севера, са изправени пред одити и съдебни битки, съобщава „Ройтерс“.

Твърди се, че те са твърде тихи, което повдига въпроса колко далеч в уединения Север могат да достигнат техните пропагандни послания.

Южна Корея възобнови излъчването през високоговорители, насочени към Северна Корея, на 9 юни – за първи път, откакто вече несъществуващото междукорейско споразумение ги забрани през 2018 г.

Настоящите високоговорители бяха сред 40-те системи, закупени през 2016 г., след като двете Кореи си размениха артилерийски огън в спор през 2015 г. за излъчването.

Армията твърди, че системите са проектирани да излъчват поп музика и политически съобщения на разстояние до 10 километра – достатъчно, за да достигнат до град Кесонг и неговите близо 200 000 жители.

Одитите, публикувани по това време, обаче показаха, че новите високоговорители не отговарят на тези стандарти и не са толкова мощни, колкото военните твърдят.

Бившият офицер от флота Ким Йън-су уточнява, че въпреки че високоговорителите са преминали два от три първоначални теста през 2016 г., изпитанията са били проведени сутрин или през нощта, когато звукът достига най-далеч.

Южна Корея рядко използва високоговорителите по това време, за да не безпокои много жителите на Южна Корея, поясни Ким, който разследва и повдигна проблемите пред правителствените органи за наблюдение на корупцията и полицията.

Тези проблеми накараха Министерството на националната отбрана да съди производителя, но съдът отхвърли делото с мотива, че твърде много фактори на околната среда могат да повлияят на ефективността.

Тестовете през 2017 г. показаха, че съобщенията или песните от високоговорителите не могат да бъдат разбрани на повече от 7 километра, а по-често достигат само до 5 километра, което не е достатъчно, за да се достигне до град като Кесонг.

Министерството посочи, че ефективността им може да варира в зависимост от условия като температура, влажност и терен. То обаче не счита, че работата на високоговорителите е ограничена.

Ким Сун-мин, който е избягал от Севера през 1999 г. и сега управлява радиостанция в Сеул, излъчваща новини в Северна Корея, заяви, че планинският граничен терен и високоговорителите на самата Северна Корея в района допълнително намаляват обхвата на психологическата война на Южна Корея.

Излъчването на Северна Корея е не толкова насочено към спечелване на хора от Юга, колкото към „потискане“ на излъчването на Юга чрез надмощие или объркване на посланието, обясни той.

И все пак, за севернокорейците, които чуват южнокорейските послания или закачливите K-pop мелодии, които са забранени в Севера, излъчването може да има значително психологическо въздействие, допълни Ким Сун-мин.

„Тези предавания играят роля в насаждането на копнеж по външния свят или в това да ги накарат да осъзнаят, че учебниците, по които са били обучавани, са неправилни“, посочи той.

Най-малко двама севернокорейски войници от фронтовата линия са дезертирали на юг през 2017 г., след като са слушали предавания по високоговорител.

Гневната реакция на Северна Корея на предаванията също предполага, че високоговорителите удрят нервите на авторитарната страна, заяви Стив Тарп, пенсиониран офицер от армията на САЩ, който е прекарал години, работейки по границата.

„Знаем, че севернокорейците ги считат за частично ефективни, защото са прекарали много време в опит да ги заглушат“, посочи той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Зеленски приветства пътя към ЕС и арестите на Шойгу и Герасимов

Официално започнаха преговорите за членство в Европейския съюз. Украйна...

КНДР изстреля поредна балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето до източното...

СКАНДАЛНО В News24sofia.eu! Гнусни цигани пребиха шофьор на автобус с туристи в Ловешко (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/1jbtMPyP_5o Шокиращо видео се разпространява мълниеносно в социалните мрежи. На...

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Затварянето на ГКПП „Рафах“ възпрепятствало евакуацията на поне 2000 пациенти

Затварянето на пропускателния пункт при Рафах между Египет и...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НАГЛА! Марияна Попова се изложи с неграмотни критики към МОН

Публикуваме целия й пост без редакция, за да се упражнявате на грамотност

Ердоган изрази съболезнованията си за терористичната атаката в Дагестан

В телефонен разговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази...

Португалия затяга борбата с корупцията

Десноцентристкото правителство на малцинството в Португалия одобри набор от...

Новият шеф на „Ел Би Булгарикум“: Финансовото състояние на компанията ще се стабилизира

Протестите спряха. Със синдикатите постигнахме съгласие. Договорихме 10-процентно увеличение...

Украйна и ЕС удължават свободния режим за превоз на товари

Украйна и Европейската комисия удължиха споразумението за либерализация на...

И Канада призна Ислямската революционна гвардия за терористична организация

В сряда Канада включи Корпуса на гвардейците на ислямската...

Протест на жители на село Бързия срещу пускането на тирове през „Петрохан“

Жителите на село Бързия на протест срещу решението тировете...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg