https://www.gerb.bg/bg

Войната в Украйна и зърнената сделка във фокуса на срещата Ердоган – Путин

Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV

Турският президент Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще обсъдят войната в Украйна и Черноморската инициатива за зърно по време на посещението на руския държавен глава в Анкара. Това заяви турският министър на външните работи, цитиран от „Ройтерс“.

Хакан Фидан не посочи дата за визитата, която ще отбележи първото посещение на Путин в държава членка на НАТО след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. „Ройтер“с посочва, че срещата ще се състои на 12 февруари.

Анкара се опита да убеди Русия да се върне към зърнената сделка, която гарантира безопасния износ на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се оттегли от споразумението през юли 2023 г. и заяви, че не е заинтересована от неговото възобновяване.

Говорейки на пресконференция в малтийската столица Валета, Фидан заяви, че Турция работи с Украйна и Русия за съживяване на споразумението. По думите му Анкара цени своя редовен диалог с Москва по множество въпроси, от енергетиката до политическите различия по отношение на регионалните конфликти в Сирия, Либия и Южен Кавказ.

Винаги сме подкрепяли териториалната цялост на Украйна и ще продължим да я подкрепяме, но разрушителното въздействие на войната също трябва да свърши по някакъв начин, отбеляза той.

Членката на НАТО Турция споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море и се стреми да поддържа добри връзки и с двете по време на войната. Тя предостави военна подкрепа на Киев и изрази подкрепа за неговата териториална цялост, като същевременно се противопостави на санкциите срещу Русия.

От Кремъл посочиха, че Ердоган и Путин ще обсъдят създаването на газов хъб в Турция и войната в Украйна по време на срещата между двамата лидери.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Явор Божанков: Борисов става и си ляга с нас

"Възраждане" разговарят с въображаеми фактори

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Великобритания иска балансирана позиция относно войната в Близкия изток...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Зеленски: Засилваме своята ПВО мощ

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg