https://www.gerb.bg/bg

Веселин Денков проговори: Пратеници на спецпрокуратурата ме изнудваха (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Съпругът на Ивайла Бакалова, от чиито показания пред разследващите журналисти от АКФ стана за първи път публичен образа на Мартин Божанов – Нотариуса, Веселин Денков за първи път реши и той да разкаже за случилото се – пред временната комисия в 49-то Народно събрание.

Веселин Денков обясни, че се занимава с ресторантьорство и финансиране повече от 30 години, обвиняем е по 3 дела – за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство.

Още през 2016 г. негови приятели му се обадили, че имали проблем със Специализираната наказателна правосъдие, а когато се прибрал от пътуване се видял с тях, спецпрокуратурата искала той да плати 100 000 лв., за да не го направят обвиняем. Няколко месеца след това обаче се оказал обвиняем, когато и Веселин Денков потърсил адвокат Лулчева за помощ. Той бил свидетел по дело за изнудване през 2011 г.

Денков заяви, че в периода между 2016-2020 г. са идвали представители и „пратеници на спецпрокуратурата“ при него – да плати определена сума пари, за да си няма и други създадени проблеми. Всички, които идвали, били по поръчение на специализираната прокуратура. Единият от пратениците на специализираната прокуратура му казал, че щяло да е „крайно лошо“ за него, ако не си плати. Негова близка позната го посъветвала да си направи среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, като му изложил всичко, което му се е случило. В началото на 2020 г. КПКОНПИ му предявила иск, който бил за близо 12 млн. лв. и който впоследствие бил намален на 3 млн. лв. Във времето между 25-26 август 2020 г. всички свидетели – явни и тайни били разпитани. За хората, които идвали при него – искали едно и също да плати, за да няма проблеми.

Снимка: БГНЕС

Докато бил в ареста въпросните пратеници се обадили и на адвокат Ина Лулчева с призовка за повдигне на друго обвинение за убийство. При повечето мерки за неотклонение, които се гледали в спецсъда, му се падали едни и същи съдии – съдиите Георги Ушев и Галя Георгиева.

Стефан Денков обвърза случващото се с него и с протестите през 2020 г., тогава негови близки ми казаха, че се знаело, че аз финансирам протестите. „На база на това се активираха всички институции„, каза още Веселин Денков.

Думите на Ивайла Бакалова също пред комисията подкрепиха казаното от Веселин Денков.

След като е бил задържан, е започнал институционален натиск и репресия – над 11 ревизии на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия – следене, подслушване, проверки от НАП, запита Ивайла Бакалова. Тя запита още защо НАП трябвало да се отчита на спецпрокуратурата какви ревизии водела.

Мартин Нотариуса се появил след доста мерки за неотклонение – може би на деветата. Един от съдиите ни беше казал през негов роднина – каквото и да направите, Веселин Денков няма да излезе от ареста, докато не минат изборите през април 2021 г. Мартин Нотариуса се появи март месец и седмица или две се опитваше да организира среща с мен„, сподели Бакалова.

Снимка: БГНЕС

Бакалова добави, че Нотариуса ѝ казал ужасяващи неща, като благодари на Антикорупционния фонд за записа.

Той ми каза, че спецсъдът е държавата и всичко му се нарежда. Нотариуса ми каза, че трябва да се успокоим, да станем кооперативни и да се охлаби хватката малко. Убеждаваше ме, че никой не може да ни помогне„, каза Ивайла Бакалова.

Тя каза, че е била свидетел на всички пратеници на прокуратурата.

Свидетел съм как идваха хора при него, за да си плати – започваш много да ядосваш прокуратурата и ако не си платиш, ще намерят за какво да те арестуват. Четири години не успяваха, защото нямаха последната инстанция – правителството. Прокурорите работиха по поръчка – по едни дела не се водеше разследване, а по други дела бързо се сглобяваха„, коментира Бакалова.

Тя не смята, че Нотариуса е единственият проблем на съдебната система.

Когато държава е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора няма как да има правосъдна и съдебна система„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

Украинското посолство в България призова да не се използва войната за политически цели у нас

Посолството на Украйна в Република България призовава всички официални...

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg