https://www.gerb.bg/bg

„Възраждане“ представи кандидат за шеф на БНБ, който не е изцяло против еврото (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Д-р Любомир Христов е кандидатът на „Възраждане“ за управител на Българската народна банка. Христов има над 30-годишен опит в банковото дело, завършил е ВИИ „Карл Маркс“ и е специализирал в САЩ, бил е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а след това е бил изпълнителен директор на Централния депозитар, бивш член на банковата консултативна група към Европейската централна банка. Към момента е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към европейския орган по ценни книжа и пазари.

За мен като председател на „Възраждане“, за нас като трета политическа сила на последните избори, а в момента може би първа, не можем да кажем със сигурност, е огромна чест, че д-р Христов прие да бъде нашата кандидатура за управител на БНБ„, не спести суперлативи Костадин Костадинов.

БНБ е една от най-важните регулаторни институции в България, като тя трябва да остане и българска, и народна, представи визията си Христов. По отношение на приемане на еврото – той не е против приемането на единната европейска валута, но това трябвало да се случи, когато България е готова за това.

Въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за смяна на едни хартийки с други, а е въпрос за смяна на паричния режим, който е много комплексен и сложен. (…) Решенията, които в момента приема НС, са без оглед на евентуалните последици, ползи и рискове, защото БНБ и Министерството на финансите отказват да представят такова становище. (…) Преждевременното приемане на еврото, а то би било преждевременно през 2025 година, ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд и на пенсионерите. Разбира се, ще има полза за финансовия сектор„, заяви кандидатът за гуверньор на БНБ.

Възраждане“ остават несъгласни въобще с приемането на еврото в бъдеще, но уважавали чуждото мнение и експертиза, подчерта Костадинов.

И това е разликата между нас и управляващите фашисти. Ние сме демократи, приемаме чуждото мнение. Ние оценяваме неговия професионализъм и експертен потенциал. Ние не смятаме, че еврото въобще трябва да бъде въвеждано, но тъй като към момента законът ни забранява това, искаме отлагане.“

Лидерът на „Възраждане“ коментира и бламирането на разглеждането на референдума за еврото от страна на ресорните комисии. От партията са категорични – ще внесат точката за гласуване в зала, а Народното събрание е длъжно да го подкрепи поради това, че са събрани над 400 хиляди валидни подписа, а 3-месечният срок по закон изтича на 7 юли, следващия петък. Костадинов обаче изрази съмнение, че ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС ще гласуват „за“, макар и да за длъжни.

(При хипотезата, че залата не гласува за референдума) ще влезем в едно голямо неизвестно поле. Това ще означава реален държавен преврат и суспендиране на ролята на българския суверен. Защото решението вече е взето, просто трябва да бъде официализирано. Това е дупка в закона, оставена незнайно защо от Янаки Стоилов. След като са събрани над 400 хиляди подписа, би трябвало директно да отива в президентството. Незнайно защо е оставено така, може би за да дръпне някой ръчната спирачка„, отговори на въпрос Костадинов.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Младежкото ДПС призовава за единство и подкрепа на Ахмед Доган

Младежкото ДПС заяви в официалната си фейсбук страница, че...

Британците гласуват за парламент (ОБНОВЕНА)

Британците ще гласуват в четвъртък на предсрочни парламентарни избори. Припомняме,...

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg