https://www.gerb.bg/bg

„Възраждане“ и „Левицата“ се похвалиха с първо нощно дежурство пред Паметника на Съветската армия

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Представители на политическите формации „Левицата“ и „Възраждане“ цяла нощ пазиха Паметника на Съветската армия, въпреки че областната управителка на София Вяра Тодева уточни, че никой не възнамерява да го премахва оттам в този момент, защото процедурата по съгласуване е дълга и отнема време.

От „Левицата!“ направиха палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия вчера, а вечерта представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ се присъединиха към защитата на монумента.

В сравнение с вчера, днес има двойно повече палатки и шатри пред паметника, предава БТА.

От „Левицата“ и „Възраждане“ са направили график с дежурства и обещават 24 часа ще има хора в палатковия лагер пред Паметника на Съветската армия. Според Мая Манолова властта се страхува от гражданското недоволство.

От нейната формация подредиха и снимки с изображения на съветски паметници в други европейски столици, за да докажат, че навсякъде те се пазят и поддържат.

Снимка: БТА

Ще бъдем тук, докато премиерът акад. Николай Денков и правителството се откажат от премахването на паметника„, заяви тя. Според Манолова бутането на Паметника на Съветската армия и опитите да бъдат преименувани улици е в пълен разрез с настроенията на гражданите. Тя обвини десницата в посегателство към историята.

Председателят на столичната организация на „Възраждане“ Деян Николов пък организира група по координация във Фейсбук, за да бъдат покрити денонощните дежурства по график с доброволци, поне до 12 август.

Идеята на охраната е, ако тръгнат да правят нещо с паметника, да уведомим тук, след което да разпространим възможно най-много във Facebook, за да съберем максимално много хора. От страна на Възраждане имаме готовност да реагираме бързо, включително и някои народни представители да отидат веднага на място и да спрем това безумие„, дава инструкции депутатът, като уточнява, че се записват абсолютно всички желаещи от цялата страна.

Има дълга процедура на проектиране и съгласуване на преместването на Паметника на Съветската армия„, каза пред БТА вчера областният управител на София-град Вяра Тодева. „Искаме всичко да е законно и изрядно„, допълни тя.

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

От Информационна агенция News24sofia.eu припомняме, че с решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост. То бе предшествано от решение на СОС паметникът да бъде премахнат от Княжеската градина, а заседанието, на което това беше одобрено, беше съпътствано от протести на леви, националистически и антифашистки организации.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж е задържан след катастрофа и полицейско преследване във Велико Търново

Мъж, предизвикал катастрофа и повредил няколко автомобила след полицейско...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg