https://www.gerb.bg/bg

Въвеждат се 11 нови пътни знака

За подобряване на пътната безопасност на участниците в движението ще помагат 11 нови пътни знака, чието въвеждане е залегнало още от 23.07.2001 г. в проект за промяна на Наредба № 18.

Проектът е разработен по указание на Върховната административна прокуратура от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията и МВР.

Предложените нови знаци от група „Г“ са:

  • – Г14б „Край на задължителен път само за велосипедисти“
  • – Г15б „Край на задължителен път само за пешеходци“
  • – Г16б „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“

С тях ще се обозначава краят на действащите вече пътни знаци Г14а „Задължителен път само за велосипедисти“, Г15а „Задължителен път само за пешеходци“ и Г16а „Задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение“.

Нови пътни табели ще има и в група „Д“

  • – Д13.2 „Начало на платена зона“
  • – Д14.2 „Край на платена зона“.
  • – Д17а „Изкуствена неравност“– това е нов знак, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение.
  • – Д28 „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта“
  • – Д29 „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта“– този знак предназначи за обозначаване начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението.
  • – Д30 „Паркирай и пътувай“, той ще сигнализира местата, където може да се паркира, за да се използва свободно градския транспорт.

Следващи по ред са новите пътни знаци и от група „Ж“

  • – Ж25.1 „Номер на велосипеден маршрут по международната класификация“
  • – Ж25.2 „Номер на велосипеден маршрут по националната класификация“

Тези два знака ще обозначават номерата на велосипедните маршрути, включени в туристически и велосипедни карти, създадени да популяризират велосипедния и алтернативния туризъм.

Предвижда се и нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг“, който да показва метода на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Знак А20 „Велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство“ ще се използва и за сигнализиране на пътен участък, в който велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство могат да навлизат или да пресичат платното за движение.

Ново предназначение на пътен знак В9 „Забранено за велосипедисти“ е да обозначава специална алея за велосипедисти и водачи на индивидуално електрическо превозно средство, намираща се в близост.

Промени вещаят и електронните знаци с променливи съобщения с изискванията на стандарта БДС EN 12966 „Вертикални пътни знаци. Пътни знаци с променящи се съобщения“ и въвеждат функциите и визуализацията на знаците.

Целта на промените е да се уеднаквят изискванията с разпоредби на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали от 1968 г. и Европейското съглашение към нея, чрез което да се унифицират знаците в държавите от ЕС.

Очаква се да се подобри качеството на сигнализацията по пътищата, както и информирането на участниците в движението, а по-специално на велосипедистите и пешеходците. Ще се уеднакви и проектантската практика, с което ще се постигне повишаване на безопасността на движението по пътищата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Кметът на София Васил Терзиев не изключва на есен...

Азербайджан предсрочно избира парламент на 1 септември

Азербайджан отива на предсрочни парламентарни избори на 1 септември,...

Хаосът завладява Газа

Хаосът завладява Газа. Това заяви ръководителят на агенцията на...

Европрокуратурата обвини български млекопроизводител за измама с евросредства

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български млекопроизводител, получил средства...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg