https://www.gerb.bg/bg

Въвеждат нови правила за авторското право

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите приеха на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Вносители са Министерски съвет (МС) и народният представител от ПП/ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Депутатите гласуваха за законопроекта на МС със 100 гласа „За“, 23 гласа „против“ и 15 гласа „въздържали се“. Законотворците приеха и предложенията за промени на Божанов единодушно – със 148 гласа „За“.

За постигане на целите на европейската Директива 2019/789 в законопроекта са възприети три основни момента: приложение на принципа на „страна на произход“ по отношение на предлаганите от радио- и телевизионните организации „спомагателни онлайн услуги“; разширяване обхвата на задължителното колективно управление към нови технологии за препредаване, както и регулирането на т.нар. „пряко въвеждане“, явяващо се най-разпространената технология за разпространение на телевизионни програми.

Измененията в изпълнение на Директива 2019/790 предвиждат нови правила за авторско право, адаптирани към изискванията на технологичния напредък и изграждането на Цифров единен пазар в рамките на Европейския съюз. Законопроектът обръща особено внимание на цифровото и трансграничното използване на защитено съдържание, като създава задължителни изключения и ограничения от авторското право, насочени към защитата на обществени интереси в „дигиталния свят“. Предвидени са мерки за улесняване на лицензионните практики за разпространението на произведения, намиращи се извън търговско обращение, както и за улесняване на предлагането на достъп до аудиовизуални произведения в платформи за видео по заявка. Улеснено е и използването на произведения, които се явяват така наречено обществено достояние. Не на последно място, създава се ново сродно право на издателите на публикации в пресата и се въвеждат правила за използването на защитено съдържание от доставчиците на онлайн услуги, които съхраняват и предлагат достъп до качено от потребителите съдържание. Предвидени са и специални правила за гарантиране на справедливо възнаграждение за авторите и артистите-изпълнители.

Освен промените, свързани с евродирективите, със законопроекта се предлагат и някои изменения и допълнения, насочени към усъвършенстване на съществуващата правна уредба, като в това число е извършено и обстойно понятийно уеднаквяване, включително в други закони, където са използвани съответните понятия.

Вторият законопроект, чиито вносител е депутатът от ПП/ДБ Божидар Божанов, е свързан с публикуването на научна литература, чиято фундаментална цел е разпространението на знанието до максимално широк кръг от заинтересовани лица. Предвижданите изменения въвеждат правото на авторите (учени) да публикуват в публични, некомерсиални хранилища своите публикации преди или след публикуването им в научните журнали. Според Божанов с измененията ще бъде постигнат по-добър режим на публичност и разпространение на научна литература.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

Кой е митрополит Даниил Видински – новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2...

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Войната на Кремъл – дело на младите

Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в...

КНДР изстреля поредна балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето до източното...

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

И ДПС поставя ново начало

Новото начало за ДПС е факт. Който не го...

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg