https://www.gerb.bg/bg

Валентина Маджарова: Не можем да се доверим на Васил Божков

Снимка: архив БГНЕС

Няма как да се доверим на твърденията на Васил Божков, тъй като срещу него има повдигнати редица обвинения.“ Това заяви в ефира на БНР административният ръководител на специализирана прокуратура Валентина Маджарова. Заедно с говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев коментираха темите за образуването на досъдебни производства и разпита на Васил Божков.

По думите й от 2017 година нито един прокурор в България не образува дело срещу конкретна личност или дело срещу неизвестен извършител. Образува се престъпление по факта на извършеното деяние, допълни тя.

Според Маджарова е въпрос на доказателства дали във входа на разследване ще се установи извършено престъпление.

Неслучайно всички дела за корупция се образуват по максимално обран и съдържащ минимална информация начин и това е за да няма теч на информация, така че кой, защо и как позна друг човек в това постановление, което се показа, е тема на друг разговор„, допълни тя.

В началото на образуване на досъдебно производство ние не можем да назовем имена на лица, защото по този начин нарушаваме презумпцията за невинност и защото нарушаваме и разпоредбата на член 214 алинея 3 от НПК, заяви говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Двамата магистрати коментираха и темата за разпитите и обшиненията срещу Васил Божков. Христо Кръстев заяви, че има 20 повдигнати обвинения срещу укриващия се в Дубай бизнесмен.

Към днешна дата обвиненията към господин Божков са за ръководител на престъпна група, за пране на пари, за държане и продажба на културно-исторически ценности без разрешение, за длъжностни престъпления. Има обвинения и за опит за убийства и изнасилвания. В Специализираната прокуратура има 4 досъдебни производства, по които господин Божков е обвиняем. Главното досъдебно производство касае Държавната комисия по хазарта“, сподели Кръстев.

Валентина Маджарова коментира декларираната готовност на Божков да се върне в България веднага след като бъде свален от международно издирване. По думите й това е възможно, но прокуратурата не може да се довери на декларациите на бизнесмена.

При положение, че властите на Обединените арабски емирства позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в ареста във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София и ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писмено обвинение и разпит в качеството му на обвиняем„, каза в заключение Маджарова.

Припомняме, че преди дни от прокуратурата заявиха, че няма как Васил Божков да бъде разпитан в Дубай, защото страната ни няма договор за сътрудничество с Обединените арабски емирства.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за...

БСП в драматична ситуация очакват третия мандат

В БСП са убедени, че Румен Радев ще им...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg