https://www.gerb.bg/bg

Валентин Николов: Няма опасност България да остане без газ

Снимка: архив БГНЕС

Не мисля че ще останем без газ. След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета – имаме 6 входни и над 12 изходни точки.“ Това заяви пред БНР бившият директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

По думите му, за съжаление към момента нямаме диверсификация на източниците. Той бе категоричен че продължаваме до получаваме руски газ, но чрез посредници.

Получаваме азербайджански газ – 30%, по договор и другите 70% – от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от „Газпром“ – 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от „Газпром“. За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара – тоест много по-скъп„, добави Николов.

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с „Газпром“, а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията. По думите му, ако загубим подобно дело ще трябва да платим 1 милиард долара, без да сме получили никаква газ. Ако обаче го спечелим, в този случай „Газпром“ трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ, допълни бившият директор на БЕХ.

Той изтъкна, че е необходим много добър анализ в договора с „Газпром“, защото вече щетата вече е нанесена. По думите му преговорен процес с Газпром би поставил страната ни в неизгодно положение, защото ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай.

Според Николов не са верни твърденията, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от „Кулата-Сидерокастро“. Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата, каза още той.

По думите му правителството на Кирил Петков е трябвало да завърши газовата връзка с Гърция още миналата година.

Той коментира и създадения от служебното правителство кризисен щаб за проблемите в енергетиката. „Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че „Булгаргаз“ е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с „Газпром“, защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират„, каза още Николов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Запрянов успокои: Няма да изпращаме жива сила на фронта в Украйна

Изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg