https://www.gerb.bg/bg

В затвора, задържани, в изгнание: Опозиционната партия в Хонконг затвори партийната си централа

Снимка: (архив) EPA/LEUNG MAN HEI

Шест значки за ревера с датата на основаване на Гражданската партия са всичко, което политикът ветеран от Хонконг Алан Леонг запазва, когато някогашната водеща опозиционна група напусна централата си и затвори врати дни преди Нова година, обобщи АФП.

Основана през 2006 г., Гражданската партия – наричана „партията на адвокатите“ – се състои от адвокати, учени и други професионалисти, които искат да насърчат демократизацията в Хонконг, като в един момент се превръща във втората по големина опозиционна партия в законодателния съвет на града.

„Времената се промениха“, заяви съоснователят на партията Леонг, говорейки пред АФП в серия от интервюта по време на шестмесечния процес на закриване на партията.

Откакто Китай наложи мащабен закон за националната сигурност, който потуши несъгласието след масовите продемократични протести, разтърсили Хонконг през 2019 г., Гражданската партия вкара в затвора трима свои членове, избраните от нея политици бяха разпуснати, а бивш депутат беше обявен за най-издирвания беглец.

В условията на лидерски вакуум партията реши да се разпусне през май.

През последните месеци на 2023 г. тя дари офисните си мебели и високоговорителите на кампанията и оголи стените си от изрезки от вестници и партийни знаци.

Но Леонг държеше на зелено-лилавите значки с датата „19.03.06“ – рождения ден на партията.

Някогашна група за подкрепа на изборната реформа, Гражданската партия е създадена от четирима адвокати, които са и депутати – Рони Тонг, Маргарет Нг, Одри Ю и Леонг.

В стремежа си да се превърне в „управляваща партия“, тя набира елити от различни професии, като например гражданския инженер Алберт Лай.

„Тогава беше минало десетилетие от предаването на Хонконг, но Пекин не беше изпълнил обещанието си за всеобщо избирателно право за града… това беше отправната точка за създаването на партията“, казва Лай пред АФП.

Хонконг е предаден от Великобритания на Китай през 1997 г., като Пекин обещава широки свободи и „крайна цел“ – демократично избиране на ръководителя и законодателите на града.

Но и днес за главен изпълнителен директор на Хонконг все още се избира от лоялни на Пекин хора.

През 2004 г. комунистическият Пекин създаде още повече пречки пред избирателната реформа, като разпали и без това бурния спор относно „миниконституцията“ на Хонконг, която управлява територията отделно от континентален Китай, и изкара стотици хиляди хора на протест за по-голяма демокрация.

Тази година държавната телевизия на Пекин нарече партията „антикитайска дестабилизираща организация“.

Седем членове на Гражданската партия бяха подведени под отговорност за ръководене на продемократични протести, събиране на средства за демонстранти и участие в неофициални първични избори за избор на кандидати за законодателни органи – което според правителството на Хонконг е престъпление срещу националната сигурност.

До края на 2021 г. всички нейни членове в районните и законодателните съвети на града бяха отстранени съгласно доктрината на Пекин за „патриотите“, според която всеки, който се счита за политически нелоялен, се отстранява от публични длъжности в Хонконг.

Денис Квок, един от отстранените депутати от Гражданската партия, който сега живее в чужбина, се издирва за „заговор“ и за главата му е обявена награда от 1 млн. хонконгски долара (128 000 щатски долара).

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

За днес НИМХ издаде оранжев код за бури, градушки...

Турция посредничи за сваляне на градуса на напрежението между Сомалия и Етиопия

Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за...

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

Повдигнаха обвинение на мъж за измама с фалшиви пари

Окръжна прокуратура-Велико Търново привлече към наказателна отговорност 38-годишен мъж. Повдигнато...

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg