https://www.gerb.bg/bg

В Русия лишават от мандат депутатите, пътуващи в чужбина без разрешение

Снимка; iStock

Държавната дума на Русия прие закон, позволяващ лишаването от мандати на парламентаристи, които напускат страната без съгласуване с ръководството на двете камари на парламента, съобщава Би Би Си.

Изискването за съгласуване на пътуванията в чужбина с председателите на съответните камари, авторите на закона обясниха с въпроси за сигурността, „както на държавата, така и на самите пътуващи“ заради възникването на „нови заплахи за сигурността на Русия“ и активизацията на дейността на чуждестранните спецслужби.

Един от авторите на закона, председателят на Комисията по сигурността на Държавната дума Василий Пискарьов, приведе пример със случаи, когато съд в Украйна издава задочни присъди спрямо депутати от Държавната дума.

„Ако такова решение на украински съд с искане за арест попадне в информационната база на Интерпол, властите на страната, в която пребивава лицето, са задължени да задържат търсения гражданин и да го предадат на страната, която го търси, в този случай Украйна,“ цитира „Интерфакс“ думите на Пискарьов.

През май президентът на Русия Владимир Путин със свой указ задължи членовете на Съвета на федерацията, депутатите от Държавната дума и регионалните законодателни събрания, които имат достъп до държавни тайни и секретни сведения, да уведомяват ФСБ и СВР за пътуванията си в чужбина. Те трябва да уведомят спецслужбите за пътуването си 30 дни преди заминаването.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Явор Божанков: Борисов става и си ляга с нас

"Възраждане" разговарят с въображаеми фактори

Обединеното кралство търси балансирана позиция за Израел и Газа

Великобритания иска балансирана позиция относно войната в Близкия изток...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Моторист загина при челен сблъсък с автобус в Добрич

Шофьорът на автобуса отнел предимството му

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Летни бури засегнаха Западните Балкани

Фронтът се насочва към България

До 6 години затвор грозят хакера „Емил Кюлев“

В повечето случаи Кюлев е действал сам

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg