https://www.gerb.bg/bg

В Полша дирят руска следа в серия от пожари в страната

Снимка: freepik.com

Полският министър на вътрешните работи и администрацията Томаш Симоняк е наредил на Агенцията за вътрешна сигурност (ABW, полската разузнавателна служба) и на полицията да проверят за „руска следа“ в пожара на бензиностанция в Славков, Силезийска област, съобщава Wiadomosci.

По време на пресконференция във Варшава Симоняк беше попитан за наблюдението на хибридни дейности, извършвани от групи, „вдъхновени от Русия или Беларус„. Както отбелязва вестникът, въпросите са възникнали в контекста на пожара на бензиностанция в Славков.

В отговор министърът увери, че борбата с потенциалните саботажи е един от приоритетите на министерството и полицията.

От края на януари тази година са арестувани десет души във връзка с подобни действия и ние постоянно работим в тази насока„, заяви Симоняк.

По повод на пожара в Славков той уточни, че в момента се анализират причините за него и са дадени указания на полицията и специалните службида обърнат специално внимание на този случай„.

Разследването е в ход и, разбира се, във всяка подобна ситуация, за разлика от преди няколко години, трябва да се съобразяваме с тази катастрофална руска следа„, подчерта политикът.

В средата на май полският министър-председател Доналд Туск съобщи за ареста на девет заподозрени в диверсионни операции на територията на републиката, за които се твърди, че са свързани с Русия. Туск допълни, че е имало „доста известен случай във Вроцлав, където е бил осуетен опит за подпалване на фабрика за бои с химически завод в съседство„.

През същия месец британският вестник „Файненшъл таймс“ (FT) съобщи, че европейските разузнавателни служби са обезпокоени от предполагаемите планове на Москва за бомбени атентати, палежи и увреждане на инфраструктурата в Европа.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече материала несериозен, а обвиненията срещу Москва – неоснователни. Според него „те стават все повече и повече по повод и без причина„.

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че Алиансът е в състояние на повишена готовност поради редица неотдавнашни инциденти, които биха могли да бъдат саботаж и засилена „дейност на руското разузнаване„.

В същото време, когато беше попитан за предполагаемите руски опити за саботаж (подпалвания на складове, търговски центрове и домакинства в страни от ЕС и НАТО), той се въздържа да припише на Кремъл.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Украйна се надява на силно решение на срещата на върха на НАТО

Украйна иска да види "силно" решение, взето на срещата...

И ДПС поставя ново начало

Новото начало за ДПС е факт. Който не го...

ДПС-Пловдив свали доверие от депутата Рамадан Аталай

Причината - слаби резултати на изборите в областта

Индонезия задържа 103 чужденци заради предполагаеми киберпрестъпления

Индонезийските имиграционни власти са задържали 103 чуждестранни граждани след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg