https://www.gerb.bg/bg

В Чили инсталират най-голямата астрономическа камера в света

Пустинята Атакама – най-сухото място на Земята с най-ясно небе

С резолюция над 3,2 гигапиксела, тегло от почти три тона и амбициозната задача за извършване на изследване на Космоса, което се очаква да продължи десет години, най-голямата цифрова камера, създавана някога за оптична астрономия, е готова и ще бъде инсталирана под ясното небе на Северно Чили, предава „Ройтерс“.

Частите, необходими за сглобяването на обсерваторията „Вера Ц. Рубин“, която включва наземен телескоп и камера, пътуваха в няколко превозни средства до върха на Церо Пачон в региона Кокимбо, на ръба на пустинята Атакама, на около 565 километра северно от столицата Сантяго.

„Всичко, от което се нуждаехме за операции сега е на върха и е готово и се надяваме да инсталираме (оборудването) малко по-късно тази година„, каза Стюарт Кордър, главен научен директор на асоциацията на университетите AURA и заместник-директор на центъра NOIRLab , която ще оперира обсерваторията.

Според нейния уебсайт обсерваторията „Рубин“ е сложна интегрирана система, състояща се от наземен телескоп с осем метра обектив, камера и автоматизирана система за обработка на данни.

Оборудването ще генерира приблизително 20 терабайта данни на нощ, а десетгодишното проучване ще създаде каталожна база данни от 15 петабайта.

Целта на изследването ще бъде да се разбере природата на тъмната енергия и тъмната материя във Вселената, от които е известна само малка част, както и да се проучи възможността Земята да се сблъска с астероиди или звезди и планети близо до слънцето .

Това е наистина вдъхновяващ момент, в който можем да кажем – започваме. Стоим тук в пропастта, готвим се да започнем кампания, която след десет години, надяваме се, ще отговори на въпросите … кога е била създадена Вселената и е започнала да се движи … и как ще продължи да се развива в бъдеще?“

Резултатът може да не се отклони от това, което вече знаем, но той ще помогне за прецизиране на нашето разбиране за Вселената, каза Кордър.

AURA е консорциум от 47 американски институции и три международни филиала, които управляват астрономически обсерватории за Националната научна фондация и НАСА. Той отговаря за управлението, наред с други, на центъра NOIRLab.

Чили е домакин на голяма част от световните инвестиции в астрономията благодарение на чистото небе на пустинята Атакама, най-сухата пустиня на земята.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Николай Марков: И парламентът, и „Величие“ се управляват отвън (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=X7vQ9KWQVfo Парламентът се управлява отвън. Това заяви Николай Марков в...

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BzhnBMNcr7M ДПС не може да се управлява еднолично. Това заяви...

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Рухна покрива на летище в Ню Делхи

Отменени са заминаващите полети

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg