https://www.gerb.bg/bg

Ураганът Берил се засили до „потенциално катастрофалната“ категория 5

Снимка; (архив) EPA

Ураганът Берил се засили в понеделник до „потенциално катастрофална“ буря от категория 5, докато се движеше през източната част на Карибите към Ямайка, съобщава „Ройтерс“.

Берил носи необичайно яростно и ранно начало на тазгодишния сезон на ураганите в Атлантическия океан. Според учените изменението на климата вероятно е допринесло за бързия темп на формирането му, тъй като глобалното затопляне е повишило температурите в Северния Атлантик.

Ураганът връхлетя Карибския регион вчера като най-ранната регистрирана буря от категория 4, оценена по петобалната скала на Сафир-Симпсън.

Берил сега е потенциално катастрофален ураган от категория 5„, посочиха от Националния център за ураганите на САЩ и добавиха, че се очаква той да донесе животозастрашаващи ветрове и буря в Ямайка по-късно тази седмица.

Бурята може да излее от 10 до 20 см дъжд утре, като в някои райони валежите ще достигнат до 31 см.

По пътя си се очаква Берил да удари остров Испаньола с от 5 см до 15 см дъжд, докато се движи на запад-северозапад с почти 35 км/ч.

Ямайка издаде предупреждение за ураган вчера, предупреждения за тропическа буря бяха в сила и за части от южните брегове на Доминиканската република и Хаити.

Глобалното затопляне доведе до повишаване на температурите в Северния Атлантик до най-високите им стойности за всички времена, причинявайки изпаряване на повече повърхностни води, което от своя страна осигурява предпоставки за по-мощни урагани с по-висока скорост на вятъра.

През май Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ прогнозира активност на урагани над нормалната в Атлантическия океан през тази година.

Учени смятат бурята Берил за предвестник на необичайно активен ураганен сезон, станал възможен заради рекордно високите температури в Атлантическия океан.

Прогнозите са, че събития като Берил ще станат по-вероятни с изменението на климата. Изследвания показват, че повишаващите се температури на водата през последните пет десетилетия са направили над два пъти по-вероятно слабите бури да прераснат в големи урагани за по-малко от 24 часа.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Борисов си свършил работата – победил на изборите и то потентно (ВИДЕО)

Костадин Костадинов бил новият Пеевски в парламента

Сергей Станишев: Румен Радев ще спечели, ако направи партия

Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg