https://www.gerb.bg/bg

Украйна няма да се съгласи на „замразяване на конфликта“

Снимка; iStock by Getty Images

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, смята, че войната в Украйна не може да продължи с години и изключва варианта за замразяване на конфликта.

Тази война не може да се проточи с години – на базата на ресурсите на страните това е невъзможно„, заявява Подоляк в интервю за „Медуза“.

Украйна има нарастващи ресурсни възможности, макар и тя да не получава някои компоненти за водене на война, но ще ги получава с все по-бързи темпове, защото военно-промишлените комплекси на Украйна и нейните партньори работят все по-интензивно. Забавянето на темповете на доставка и производство е нормално, тъй като преди войната никой не е произвеждали десетки хиляди снаряди месечно, но сега вече както Украйна, така и нейните съюзници имат съвсем друга представа за нуждите на военнопромишления комплекс и сигурността. Сега обаче се подготвя необходимия обем въоръжение, обяснява Подоляк.

Успоредно с това ресурсите на Русия постепенно намаляват. Войната е много скъпа, а Русия е затруднена от санкционния режим да закупува консумативи и части, за да произвежда допълнителни високопрецизни оръжия.

Според Подоляк замразяването на конфликта е предпочитаният сценарий за Русия, тъй като днес тя не може да окупира изцяло украинската територия. „Но аз не виждам потенциал тази война да се превърне в замразен конфликт. Защото за Украйна това би означавало край на съществуването на държавата.“

Ако Русия настоява на този сценарий, тя след това ще продължи да милитаризира и модернизира армията си.

Ние сме наясно до какво може да доведе това. И със сигурност след 500 дни война не сме толкова глупави, че съзнателно да се съгласим„, каза той.

В интервюто Подоляк обяснява, че и в момента протича първата фаза от украинското контранастъпление, което има за цел да сломи изградената сериозна руска отбрана, която е на различни ешелони.

Да, нужни са ни ракети с голям обсег – за да ударим логистиката. Липсва ни въздушен компонент – изтребители за отразяване на руските балистични ракети (S-300 и S-400) и тактическа авиация. Липсват щурмови самолети, които сега са фундаментално необходими и ще позволят да се отреже своеобразна пролука в руската отбрана. И накрая, има хроничен недостиг на тежкокалибрени боеприпаси.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Сергей Станишев: Румен Радев ще спечели, ако направи партия

Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg