https://www.gerb.bg/bg

Убийството на Алексей Петров – повече въпроси, отколкото отговори

Снимка: архив БГНЕС

Има възможност за пътища за скрит обход на извършителя на убийството на Алексей Петров. Изстрелът най-вероятно е направен без оптика – ловна карабина или автоматКалашников„. Това мнение изрази пред БиТиВи бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов за убийството на бившата барета.

Той посочи, че никой не извършва атентати с телефона в джоба, но това, което е специфично е, че е странно професионалист като Алексей Петров да допусне начин на живот, лесно предвидим от атентатор. Алексей Петров бе голям авторитет в охранителната дейност и това е спомогнало да бъде изчислен моментът къде ще бъде и кога ще бъде, каза доц. Иванов.

Според него срещу стрелеца е нямало какво да се направи, въпреки че е имало трима бодигарда с Алексей Петров. Според това, което се вижда като фактология за профила на убиеца, се касае за професионалист и бивш военен, но може да е и бивш ловец или дори чужденец, очерта доц. Милен Иванов възможният профил на убиеца на бившата барета.

Той добави, че разследващите трябва да кажат какви са причините за убийството на Алексей Петров – може да са бизнес интереси, криминален контингент или битови проблеми. Доц. Милен Иванов се надява разследващите да си свършат работата, защото е недопустимо в 21 век да има такива тежки престъпления. Най-вероятно това убийство няма да е последното – явно нещо се случва в ъндърграунда и в обществото, очаква доц. Иванов, според когото държавата притежава огромен инструментариум за реакция, като проникне в криминалния контингент.

Може би само Алексей Петров е знаел откъде идва опасността и причините за убийството му. Когато човек е мишена трудно може да е в кондиция да се пази отвсякъде и от всеки, а охранителите дори не са могли да реагират. Или изстрелите са повече от един, или стрелците са двама. Това заяви Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София.

Той изтъкна, че е възможно извършителят на убийството изобщо да не знае кой е поръчителят. Миналото на Алексей Петров го застигна – два пъти се опитаха да отнемат живота му, а на третия път го застигна, добави Кокинов. По думите му емного трудно ще е за разследването да достигнат до версия за убийството на Алексей Петров и по коя линия е извършено престъплението.

И Кокинов не е оптимист за разкриването на убийството на Алексей Петров.

Според него Алексей Петров е искал да влезе отново в службите, но в крайна сметка не е успял. Кокинов обаче се съмнява точно Петров да е сглобил ротационното правителство Денков/Габриел.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пък посочи, че, ако той разследва убийство на Алексей Петров, щял да се обърне към наказателните производства срещу него в миналото. Не виждам с какво да се мотивира идеята, че ще бъде разкрито убийството на Алексей Петров, при положение, че има две покушения преди това, извършени срещу бившата барета, коментира Йорданов. Той няма спомен други подобни убийства от подземния свят да са били разкрити.

Йорданов добави, че мутренските времена отдавна са отминали, докато мотивацията за убийството на Петров би могла да бъде свързана с икономически причини. Той се надява по-добре службите да не бъдат пипани и реформирани.

Адвокат Людмил Рангелов също смята, че Алексей Петров се е сблъскал със своето минало. Той е имал 4 срещи с Петров между 2003-2013 г. Първата била във връзка с мълвата, че Алексей Петров е взел пари от Сретан Йосич и не е организирал бягството му. Втората му среща с бившата барета била по време на делото „Октопод“.

Адвокат Рангелов е на мнение, че една реформа в службите няма да ги направи по-ефективни.

Бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев заяви, че службите ще стигнат до версия за убийството, но е друг е въпрос дали ще бъдат събрани достатъчно доказателства, за да може делото да влезе в съда. По думите му най-вероятно става въпрос за поръчково убийство.

Той смята, че може да има връзка между убийството на Петров и Константин Каменов-Къро, убит в ЮАР.

Причините за убийството могат да се намерят в миналото, да се търсят в настоящето и засягане на бизнес интереси в бъдеще, отбеляза Йовчев.

Според него е реалистично да има първи хипотези за убийството на Алексей Петров в края на днешния ден. Много хора използваха Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си, посочи Йовчев и даде пример, че това се е случвало по време на управлението на Тройната коалиция. Той не изключва и сега, в политиката някой да е използвал бившата барета като оръжие срещу опонентите си.

Алексей Петров не трябвал да бъде подценяван и във формирането на сглобката на властта.

Йовчев добави, че е недопустимо човек с профила на Петров да е свързан със службите. Той смята, че реформата в службите е необходима, но не чрез смяна на директорите им.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Оставиха в ареста рецидивиста, убил украинка в София

Съдът остави в ареста Орлин Гигов, обвиняем за убийството...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg