https://www.gerb.bg/bg

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Снимка: EPA

Турските сили за сигурност в събота са арестували най-малко 72 трафиканти на хора в операции в търговския център на страната Истанбул, съобщава „Анадолу“.

Полицията е арестувала 72 заподозрени, след като прокурорите са издали заповеди за арест на 94 предполагаеми членове на престъпна организация, която организира незаконно преминаване на граници.

Полицията проведе едновременни операции в 12 провинции за залавяне на заподозрени, ангажирани с контрабанда на мигранти.

По време на операциите поне 1477 нелегални мигранти от страни като Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Ирак и Сирия също са задържани след незаконно преминаване в страната. Силите за сигурност продължават да издирват останалите 22 заподозрени.

Източниците добавиха, че от 72 заподозрени 13 са задържани под стража и поне 8 лодки са иззети като част от операциите.

Турция е ключов транзитен пункт за нелегални мигранти, целящи да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване.

Действията са в съответствие със споразумение за необходимостта от консенсус, постигнат в Брюксел между длъжностни лица на Турция и Европейския съюз относно подновяването на мигрантска сделка от 2016 г. за намаляване на броя на мигрантите, поели по Егейско море към Европа.

В момента Турция е домакин на повече от 4 милиона бежанци. Повече от един милион души достигнаха до Гърция от Турция през 2015-16 г., въпреки че по-късно броят им рязко спадна съгласно споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. Анкара да вземе мигранти обратно в замяна на средства.

През 2020 г., преди избухването на пандемията от коронавирус, Турция отвори границата си с Гърция, като позволи на мигрантите да напуснат страната, а Анкара беше обвинена от международната общност, че използва човешки животи като разменни монети в замяна на повече помощ от Европейския съюз.

През декември ЕС заяви, че е отпуснал на Турция пълните 6 милиарда евро, обещани през 2016 г.

Средствата от ЕС бяха предназначени за специфични социални проекти в Турция за подпомагане на бежанците и не бяха изплащани директно на турското правителство.

Президентът Реджеп Ердоган потърсил европейска помощ в Северна Сирия, но молбата бе отказана и той обвини ЕС, че се е отказал от обещанията си по сделката от 2016 г.

Лидерите на ЕС на свой ред обвиниха Ердоган в „изнудване“, но след това обещаха да преразгледат сделката в опит да сложат край на хаоса по европейските граници.

В края на натоварената дипломатическа седмица в Брюксел външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в петък, че служители на Турция и Европейския съюз са се съгласили да продължат да засилват диалога и да участват в конкретни действия, докато двете страни изразиха консенсус относно необходимостта от подновяване на миграционната сделка, насочена към за намаляване на притока на незаконни мигранти към Европа, съобщава „Дейли сабах“.

Положителната атмосфера в отношенията между Турция и ЕС първо започна с позитивна реторика, след това продължи с диалог и сега трябва да бъде подкрепена с конкретни актове, за да бъде постоянна“, коментира Чавушоглу. Той добави, че Турция иска да надгражда положителната атмосфера, постигната след срещата на лидерите на ЕС през декември, и не призовава за подобряване на отношенията от страх от санкции.

Той каза, че срещите, в които са участвали ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и парламентаристи от ЕС, са били „отворени, честни и позитивни„.

Той очаква представители на ЕС да посетят Турция възможно най-скоро. „Повечето страни членки на ЕС искат по-добри отношения между Турция и ЕС“, продължи той.

Докато напрежението в Източното Средиземноморие, причинено от морските граници и правата на сондажи, беше основният дневен ред на двустранните връзки през 2020 г., Турция се стреми да разгледа други важни въпроси, засягащи Брюксел и Анкара през 2021 г., които включват въпроса за миграцията, преговорите за присъединяване, както и борбата с тероризма.

В рамките на двустранните отношения Чавушоглу заяви, че очакванията на Турция включват възобновяване на преговорите за присъединяване и че Анкара трябва да се третира не като част от външната политика на ЕС, а като кандидат член за преговори. Турция и ЕС изразяват намерението си да „обърнат нова страница“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

Демокрацията не е в добра форма, каза в неделя...

Висока избирателна активност във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Двама мъже изпочупили чужд автомобил и нападнали полицаи в Монтанско

Двама мъже от село Долно Церовене, област Монтана, бяха...

Стойчо Кацаров осъден окончателно за конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия...

Делян Пеевски обеща лоялност към Доган и ново начало за ДПС

Лидерът на ДПС Делян Пеевски направи емоционално изявление, в...

Премиерът оглавява делегацията ни за срещата на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще...

Денков вижда предимства, но и проблеми в идеята на ДСБ за третия мандат

Днес "Продължаваме Промяната" провеждат Национален съвет на партията. Николай...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор...

Един мигрант е в тежко състояние след катастрофата край Ямбол

Един от мигрантите, пътувал в джипа, който катастрофира край...

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg