https://www.gerb.bg/bg

Турция привиква датския посланик заради изгарянето на Корана

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Турция привика в петък посланика на Дания, за да обсъди с Копенхаген за това, че е позволил на крайнодесен екстремист да гори Корана заради отказа на Анкара да допусне Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, съобщи АФП.

Антиислямският активист Расмус Палудан, датско-шведски гражданин с двойно гражданство, първо изгори екземпляр от свещената книга на мюсюлманите в близост до джамия в датската столица, а след това и втори екземпляр пред турското посолство.

Решението на шведската полиция да разреши на Палудан да организира подобен протест в Стокхолм накара Турция да отложи планираните преговори за присъединяване към НАТО с Швеция и Финландия.

Посолствата на САЩ и Франция в Анкара предупредиха своите граждани за повишен риск от ответни нападения в Турция.

Във връзка с неотдавнашните инциденти с изгаряне на Корана в Европа правителството на САЩ предупреждава своите граждани за възможни ответни атаки от терористи срещу места за поклонение в Турция„, заяви посолството на САЩ.

Терористите могат да атакуват без предупреждение или с малко предупреждение, като се насочат към места за поклонение или места, които западните граждани посещават често„, допълват от посолството и призовават хората да бъдат нащрек и да избягват тълпите.

Френското посолство изпрати имейл, в който призовава своите граждани в Турция да бъдат „изключително бдителни“ и подчертава предупрежденията на САЩ.

Турски дипломатически източник заяви, че датският посланик е бил извикан, за да се протестира срещу „неприемливото“ отношение на страната му към действията на Палудан.

Остро осъждаме решението да се даде разрешение за този провокативен акт, който очевидно представлява престъпление от омраза„, заяви пред репортери турският дипломатически източник.

Датският външен министър Ларс Локе Расмусен потвърди, че посланикът е бил призован. Той заяви, че Копенхаген се радва на „добри отношения с Анкара – и това не ги променя„.

Нашата работа е да обясним на Турция условията, които преобладават в Дания с нашата отворена демокрация, и да ги накараме да разберат, че има разлика между Дания като страна – нашия народ като цяло – и отделни хора, които имат широк спектър от възгледи„, каза той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

Съдът остави в ареста хакера „Емил Кюлев“

Съдът в неделя остави за постоянно в ареста хакера Теодор...

Марк Рюте е против съвместното финансиране на отбранителни проекти от ЕС

Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували...

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg