https://www.gerb.bg/bg

ЦИК показа 2 бюлетини и две кутии, в които те ще се събират

Снимка: архив БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на хартиената бюлетина и бюлетината от машинното гласуване за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април.

На брифинг пред журналисти зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че дължината на хартиената бюлетина ще е около 60 см, като на нея са изписани всички регистрирани партии и коалиции, както и независимите кандидати във Варна и Ловеч. Хартиената бюлетина за гласуване извън страната е същата като тази за гласуване в България, само че ще е без преференции.

Матева демонстрира и как ще се гласува с машината на предстоящия вот. Електронната бюлетина отговаря на хартиената, като на първата страница ще бъдат 15 партии и коалиции, като в Ловеч и Варна ще има независими кандидати, и квадратчето „не подкрепям никого“.

ЦИК взе решение, че бюлетината от машинно гласуване ще е дълга 20 см. На електронната бюлетина ще излиза цялата техническа информация за избрания вот на хората. Бюлетината трябва да се сгъне от избирателя, трябва да бъде поставен един печат на гърба ѝ и да се пусне в прозрачна кутия за гласуване, която ще бъде с надпис „Кутия за гласуване с бюлетини за машинно гласуване„. Отделно ще има още една кутия с надпис „Кутия за гласуване с хартиена бюлетина„.

Разделянето на бюлетините и кутии, в които ще се събират подадените гласове, идва след като първоначално ЦИК взе решение в протоколите да се записва само сборувания резултат от хартиеното и машинното гласуване. Представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП в изборната администрация отстояваха решението с аргумента да не се се затрудняват членовете на СИК при броенето, въпреки огромния брой сгрешени протоколи на предишни избори.

Това решение бе отменено от съда едва след жалби и наложено на ЦИК. Редица наблюдатели и експерти по изборен процес предупредиха неведнъж, че решението би довело до хаос, допълнителен срив на доверието в изборния процес и тотално обезсмисля машинното гласуване, сведено и без това до отпечатване, с последните промени в Изборния кодекс, направени от последното Народно събрание.

Възложено е на общините да осигурят параваните за гласуване, стана ясно още по време на брифинга.

Матева съветва след края на изборния ден представителите на Районните избирателни комисии да се въведат данните в електронния протокол, да го проверят и ако всичко е наред, да го въведат в официалния протокол.

Росица Матева даде и традиционната информация за гласуване както в страната, така и извън нея. В 738 избирателни секции ще се гласува извън страната, като в 234 от тях ще има машинно гласуване. В страната и извън страната в избирателните секции, в които ще се гласува и с хартия, и с машина, ще има само по една машина за гласуване. Никъде няма да има по две машини за гласуване, уточни Матева.

На 14 март се проведоха консултациите за съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) извън страната с представителите на партиите и коалициите, като се получават предложенията за поименния им състав. До 20 март ЦИК ще назначат съставите на СИК извън страната, стига да получат необходимата затова информация.

До 18 март хората с увреждания могат да заявят дали искат да гласуват с подвижна избирателна комисия, или не.

Матева посочи още, че е започнал процесът по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване. Вече има и регистрирани международни наблюдатели за предсрочните парламентарни избори. Росица Матева призова партиите и коалициите да спазват добрия тон в предизборната кампания.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

Джевдет Чакъров: ДПС не може да се управлява еднолично (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=BzhnBMNcr7M ДПС не може да се управлява еднолично. Това заяви...

Гърция арестува държавни служители, изнудвали фирми

Властите в Гърция разбиха престъпна група, изнудваща собственици на...

Иранският президент полага клетва в началото на август

Новоизбраният ирански президент Масуд Пезешкиан ще положи клетва пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg