https://www.gerb.bg/bg

Трима загинаха, докато безредиците в Нова Каледония продължават

Снимка: iStock

Трима души загинаха при безредиците в Нова Каледония, след като Франция одобри промени в правилата за гласуване на тихоокеанския остров. Магазините и училищата остават затворени и днес, предават от Reuters.

Тримата загинали са младежи от местното племе канаки, посочи говорител на президента Луис Мапоу по информация на полицията.

Еманюел Макрон и президентът на Нова Каледония Луис Мапу призоваха за спокойствие и диалог. Френският президент предложи да проведе диалог с партиите на Нова Каледония, преди конгрес на двете камари на парламента в Париж да подпечата законопроекта.

Front de Liberation Nationale Kanak et Socialiste (FLNKS), като основната политическа група, която подкрепя независимостта на страната, заяви днес в изявление, че ще приеме предложението на Макрон за диалог и е готова да работи за споразумение, „което ще позволи на Нова Каледония да следва нейния път към еманципация.“

Има данни за палежи и плячкосвания, като на много места не се наблюдава присъствие на полицейски екипи. Френската компания „Decathlon“ съобщи, че техният магазин в Нова Каледония е бил ограбен и опожарен за една нощ след 10 години търговия. Правителството на Нова Каледония съобщи, че училищата ще останат затворени, след като някои са били повредени.

Макрон осъди насилието в страната и призова за спокойствие в писмо, адресирано до официални лица в Нова Каледония, което беше публикувано във Facebook. FLNKS също разкритикува безредиците и призова протестиращите да вдигнат пътните блокади.

Френското правителство заяви, че промяната в правилата за гласуване, която законодателите подкрепиха с 351 срещу 153 „за“, е необходима, за да бъдат демократични изборите на територията на страната.

Припомняме, размириците избухнаха заради законопроект, който позволява на френски жители, живеели в Нова Каледония от 10 години да гласуват на провинциалните избори. Местните лидери се опасяват, че това може размие вота на местното население.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош...

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Световните цени на храните се стабилизираха

Световният индекс на цените на храните на ООН се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Нико Тупарев излезе от ареста (СНИМКИ)

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента...

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg