https://www.gerb.bg/bg

Трамвай №5 тръгва отново

Снимка: (архив) Ангел Димитров / News.bg.

От 23 декември, събота, се възстановява движението на трамваите по линия № номер 5, най-старата трамвайна линия в София.

Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в „кв. Княжево“ по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул.“Цар Борис III“, съобщават от Столична община.

Днес се проведе държавна приемателна комисия и обектът получи разрешение за ползване.

Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси. Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник“: първи участък от „Съдебна палата“ до бул.“Бъкстон“ и втори от бул.“Бъкстон“ до кв.“Княжево“.

На бул. „Македония“ до Руски паметник бе изграден линеен парк, с нови дървета, храсти и различни видове цветя. Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио „Вилмот и асосие“. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе е възстановен, като тази част от растителността, която е в добро здравословно състояние е запазена, а на останалите места е засадена нова.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел“ е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел“. На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел“.

Припомняме, обновяването на трамвайния релсов път по бул.“Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гръцка медия: В Северна Македония говорят на български диалект

Езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български...

Още един депутат от ДПС се отрече от вчерашния си вот

Още един депутат от ДПС се обяви против вота...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Служебният кабинет представи обзор на внесените законопроекти

Служебното правителство е внесло общо 14 законопроекта в Народното...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg