https://www.gerb.bg/bg

Теч на газ в „Северен поток 2“, търсят пробойна

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Авария със спад на налягането през нощта е регистрирана на газопровода „Северен поток 2“. Тя е възникнала в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Дания югоизточно от остров Борнхолм, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на оператора на неработещия газопровод.

В сътрудничество с крайбрежните власти беше установено, че инцидентът е станал в датската изключителна икономическа зона (ИИЗ) югоизточно от Борнхолм. Крайбрежните власти са установили зона за сигурност от пет морски мили като превантивна мярка. Води се разследване„, съобщиха от компанията оператор.

По-рано беше съобщено за рязък спад на налягането в линия А на „Северен поток 2“. Крайбрежните служби на Германия, Дания, Швеция, Финландия и Русия са били уведомени за извънредната ситуация. По-късно датските морски власти съобщиха за изтичане на газ близо до остров Борнхолм, което може да бъде опасно за корабоплаването.

Освен това според представителя на компанията оператор Nord Stream 2 AG Улрих Лисек, цитиран от германската агенция DPA, „някъде вероятно се е появила дупка“ по газопровода. Възможно е също течът да е „на сухопътния участък“ на тръбопровода. При нормални условия налягането в газопровода „е 105 бара“, но сега в немския участък то е „само 7 бара“. Установяването на причините за спада на налягането „се усложнява от режима на санкции и липсата на персонал на място“, уточни той.

На 22 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че германското правителство спира сертифицирането на проекта „Северен поток 2“, след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. На следващия ден президентът на САЩ Джо Байдън нареди на администрацията си да наложи санкции на компанията – оператор на проекта Nord Stream 2 AG и представители на нейното ръководство като отговор на действията на Руската федерация в Украйна.

Строителството на „Северен поток 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше да бъде завършен преди края на 2019 г., но поради санкциите на САЩ работата се забави. Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които минават от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Заловиха жена, скрила в бельото си 56 800 евро на ГКПП „Градина“

Сръбски митничари са заловили жена, която е опитала да...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

Технически проблем затруднява подновяването на шофьорски книжки

Временно затруднение в част от услугите по издаване и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg