https://www.gerb.bg/bg

Тайван захапа Китай: Автокрацията е истинското зло

Снимка: freepik.com

Демокрацията не е престъпление, автокрацията е истинското „зло“. Това заяви президентът на Тайван Лай Чинг-те, цитиран от „Ройтерс“.

Той направи изказването си, след като Китай заплаши да наложи смъртно наказание в „в крайни случаи за упоритите сепаратисти„, подкрепящи независимостта на Тайван.

Китай счита острова като за своя територия и не крие неприязънта си към Лай, който встъпи в длъжност миналия месец. Според Пекин той е „сепаратист“ и организира военни игри малко след встъпването си в длъжност.

В петък Китай засили натиска си върху Тайван, като издаде нови правни насоки за наказване на подкрепящите официалната независимост на Тайпе, въпреки че китайските съдилища нямат юрисдикция върху демократично управлявания остров.

Запитан за хода на Китай, Лай подчерта: „Демокрацията не е престъпление – автокрацията е истинското зло. Китай няма абсолютно никакво право да санкционира народа на Тайван само заради позициите, които заема. Нещо повече, Китай няма право да действа срещу правата на народа на Тайван отвъд границите“.

Според Китай всеки, който не поддържа „обединението“, е поддръжник на независимостта на Тайван, добави Лай.

Той призова Китай да приеме съществуването на Китайската република (официалното име на Тайван – б.р.) и да има обмен и диалог с демократично избраното, законно правителство на Тайван. „Ако това не се случи, Тайван и Китай просто ще се отчуждават все повече“.

Тайван отчете рязко увеличение на китайските военни полети от четвъртък, тъй като Пекин е извършил „съвместен патрул за бойна готовност“ близо до острова.

Между четвъртък и неделя Тайван е засякъл 115 китайски военни самолета, които са се приближили на 31 морски мили от южния край на острова.

Тайван заяви, че през последните четири години Китай е извършвал редовна военна дейност около острова като част от кампания за натиск в „сивата зона“.

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Той многократно е предлагал преговори с Китай, които обаче са били отхвърляни.

Китай твърди, че всяко действие на Тайван официално да обяви независимост би било основание за нападение срещу острова.

Правителството в Тайпе посочва, че Тайван вече е независима държава – Република Китай, и не планира да променя това. Републиканското правителство избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите на Мао Дзъдун.

Лай е изправен и пред вътрешни предизвикателства, тъй като неговата Демократическа прогресивна партия загуби мнозинството си в парламента на същите избори през януари, които го доведоха на власт.

Той заяви, че ще поиска от Конституционния съд да спре пакет от спорни парламентарни реформи, приети от опозицията, и да прецени дали те са в съответствие с Конституцията.

Опозицията твърди, че реформите, които наред с други неща криминализират неуважението към парламента от страна на правителствени служители, са необходими, за да се осигури повече отчетност. Според Демократическата прогресивна партия обаче те са били наложени без подходящо обсъждане.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Главният мюфтия поздрави Делян Пеевски за изборните резултати

Главният мюфтия Мустафа Хаджи поздрави Делян Пеевски, председател на...

Пет ракети паднаха край кораб в Червено море

Пет ракети са паднали близо до кораб в Червено...

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

Кремъл остана безмълвен след дебата Байдън – Тръмп

Русия няма коментар относно президентския дебат в САЩ между...

Съдът се презастрахова и наложи постоянен арест за Брендо

Макар и Евелин Банев - Брендо да излежава присъда...

Калин Стоянов откри следа как Брендо се е върнал у нас

Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузия одобри на първо четене законопроекти, ограничаващи правата на ЛГБТ

Парламентът на Грузия даде първоначалното си одобрение в четвъртък за...

Евелин Банев-Брендо се предаде, МВР не знае как и кога е влязъл в страната (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=6WW82JbxocE Международно издирваният Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на...

Кметът на Барселона слага край на отдаването на апартаменти под наем на туристи

Кметът на испанския град Барселона обеща да премахне краткосрочните...

В РСМ обсъждат състава на правителството

Парламентът на Република Северна Македония започна двудневен дебат, предшестващ...

„София прайд“ 2024 в борба за евтина смяна на пола и включване в учебниците на ЛГБТИ (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=NvHoYnJfMG0 София Прайд" 2024 е най-голямото събитие в защита на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg