https://www.gerb.bg/bg

Танкерите избягват Червено море, а петролът поскъпва след ударите в Йемен (ОБНОВЕНА)

Снимка: (архив) EPA

Най-малко четири петролни танкера са се отклонили от Червено море след нощните удари на САЩ и Великобритания по цели на хусите в Йемен, показват данни за корабоплаването от LSEG и Kpler, цитирани от „Ройтерс“.

Атаките бяха извършени от въздуха и от морето в отговор на атаките на подкрепяната от Иран милиция на хусите срещу кораби в Червено море. Това е нова регионална ескалация на войната между Израел и Хамас в Газа.

Танкерите Toya, Diyyinah-I, Stolt Zulu и Navig8 Pride LHJ са променили курса си по средата на пътуването, за да избегнат Червено море между 03:00 и 07:30 (05:00 – 09:30 часа българско време) в петък, според данните от проследяването на корабите.

Един от танкерите, Toya, много голям превозвач на суров петрол, способен да превозва до 2 милиона барела петрол, не е бил натоварен, показват данните. Другите три кораба са танкери за гориво.

Комбинираните морски сили (CMF) предупредиха всички кораби да „стоят далеч от пролива Баб ел-Мандеб„, каза организацията на танкерите INTERTANKO в писмо, разпространена до членовете си.

Очаква се периодът на заплаха за корабоплаването да продължи няколко дни„, се казва в бележката, видяна от „Ройтерс“.

CMF е многонационално морско партньорство, ръководено от САЩ от Бахрейн, базата на Пети флот на ВМС на САЩ. CMF има 39 членове, включително НАТО и европейски държави, регионални държави и други нации.

INTERTANKO представлява по-голямата част от независимия танкерен флот в света, с около 185 независими компании членове, обхващащи повече от 4000 кораба.

Цените на петрола се повишиха с над 3 долара за барел, или повече от 4% до 13:45 часа българско време, като сорт Brent се търгуваше над 80 долара на барел, на фона на повишени геополитически рискове.

Междувременно датската петролна танкерна група Torm заяви в петък, че е решила да спре всички транзити през южната част на Червено море.

Големите компании за контейнерни превози Maersk и Hapag Lloyd приветстваха мерките за обезопасяване на региона. Но те не казаха дали ударите на САЩ и Великобритания ще бъдат достатъчни, за да се върнат към Суецкия канал, най-бързият маршрут между Азия и Европа, който представлява около 12% от световния контейнерен трафик.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

БСП в драматична ситуация очакват третия мандат

В БСП са убедени, че Румен Радев ще им...

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg