https://www.gerb.bg/bg

Съдът отказа да одобри обиските у Борисов, Горанов и Арнаудова, прокуратурата поема случая (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=6M3XgeIJ3cM

Софийският градски съд остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратура искания за съдебна санкция по извършените претърсвания и изземвания от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган. В досъдебното производство, прокурорът е единственият орган по ръководството на разследването, поради което констатацията му за незаконосъобразност на конкретни действия, извършени от разследващия орган, е в рамките на неговата компетентност и не се нуждае от съдебно одобрение. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо„, пише в определението си съдия Вера Чочкова, съобщиха от съда.

В понеделник съдията, който трябваше да одобри претърсването в дома на Борисов, си направи отвод. Това бе съдия Тони Гетов, който преди 8 години осъди тогавашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на 4 години затвор по едно от делата срещу него.

В мотивите си Гетов твърди, че след присъдата, Бойко Борисов и редица ръководни кадри на ГЕРБ твърдели неистини за него.

Междувременно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че поемат разследването по случая с Борисов, Горанов и Арнаудова. Следствените прокурори ще извършат наново нужните разпити и ще огледат иззетите материали по време на претърсванията. Причината е, че според обвинението, извършените действия от полцията са „опорочени“.

От прокуратурата са категорични, че дори и събраните материали по делото да имаха правна тежест, пак нямаше да може да бъде повдигнато обвинение на Борисов, Горанов или Арнаудова, тъй като няма достатъчно доказателства за извършено престъпление.

На 17 март около 20.00 часа десет цивилни полицаи влязоха в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя. Те обискираха дома му, а след това Борисов беше задържан, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на Борисов – Севделина Арнаудова.

От МВР съобщиха, че е в мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България за злоупотреби с евросредства.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе пуснат на 18 март вечерта от 7-мо РУП, след като изтече 24-часовата му мярка на задържане.

На 21 март МВР отново внесе проектите на постановления за повдигане на обвинение на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

Това става, след като прокуратурата заяви на 18 март, че полицията не е поискала повдигане на обвинение.

От МВР уточняват, че тогава проект на постановление за това е бил внесени заедно с материалите по досъдебното производство, видно от придружителното писмо.

След задържането на лидера на ГЕРБ, бившия финансов министър и пиара на бившия премиер прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения допуснати от разследващите полицаи.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив подкрепя изграждането на обществен паркинг

Частната УМБАЛ "Пълмед" внесе в Общинския съвет в Пловдив...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Успешна и спокойна учебна година отчете Галин Цоков

Министерство на образованието и науката отчита успешна учебна година. Министърът...

Св. Синод избира нов патриарх

Днес беше свикан патриаршески избирателен църковен събор за избор...

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Израел и „Хамас“ пред примирие, но с условия

Израел и "Хамас" изглежда са на ръба на рамково...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Очаква се визита на Орбан в Киев

Унгария променя политиката

Путин: Многополюсният свят вече е реалност

Промените в световния ред се случват бързо и необратимо,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg