https://www.gerb.bg/bg

Светът помага на Ливан след експлозията

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Един от трите кацнали в Ливан самолети от Руското министерство на извънредните ситуации след временно кацане в Саратов продължи полета си за Бейрут, съобщи РИА Новости.

В 4:53 часа самолет Ил-76 на Министерството на извънредните ситуации излетя от Саратов в Ливан, заяви източник на агенцията.

На борда му са 15 специалисти от Роспотребнадзор и нужното оборудване за отваряне на лаборатория за новата коронавирусна инфекция. Всички специалисти са оборудвани със специални костюми и предпазни средства, съобразно инфекцията COVID-19, заявиха от министерството.

Планира се да има пет полета до Бейрут със 150 души.

Според международните медии над 20 държави изпратиха помощ след взрива в Бейрут – човешки и материални ресурси в опустошената столица на Ливан.

По последни данни жертвите на експлозията на неправилно складиран амониев нитрат са поне 135. Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион жители на Бейрут. Материалните щети се оценяват между 5 милиарда и 15 милиарда долара.

Европейският съюз прати над 100 пожарникари с модерна екипировка и обучени кучета. Франция, Германия, Нидерландия, Полша и Чехия – всяка от тези държави праща десетки професионални спасители и медици.

За финансова помощ откликнаха Великобритания с 5 млн. паунда, Германия и Унгария – по 1 милион евро. Норвегия – 25 милиона крони в добавка към 40 тона медицинско оборудване.

Катар организира въздушен мост с Бейрут. Първите четири самолета с хуманитарни доставки кацнаха вчера. От Доха ще изпратят и две полеви болници с общ капацитет от хиляда легла.крипто новини

От Иран изпращат в Ливан 9 тона храни и полева болница със специализиран персонал.

Русия, Италия, Египет и дори закъсалият икономически Ирак осигуриха самолети с медицински консумативи и оборудване.

Междувременно и Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан. Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Михаил Миков вижда големи шансове за подкрепа на кабинета на ГЕРБ

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ....

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg