https://www.gerb.bg/bg

Сунак все още вярва в Брекзит

Риши Сунак: Нямаме планове да изпращаме военни инструктори в Украйна, снимка: архив EPA/Chris J. Ratcliffe / POOL

Британският премиер Риши Сунак в сряда отхвърли предположението, че Брекзит може да бъде застрашен, съобщава „Гардиън“.

Той направи изявлението, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви, че Обединеното кралство може да е на път да се присъедини отново към Европейския съюз (ЕС).

Припомняме, че на събитие в Брюксел във вторник вечерта фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се „объркали“ относно напускането на Великобритания от блока и предложи по-младото поколение да го „поправи“.

Попитана дали Обединеното кралство някога може да се присъедини отново към ЕС, тя отговори: 

Трябва да кажа, че продължавам да казвам на децата си „трябва да го поправите, ние го объркахме, трябва да го поправите“. Така че мисля, че и тук посоката на пътуване – моето лично мнение – е ясна.“

Въпреки това официалният говорител на Сунак отговори, че британският премиер не смята, че Брекзит е застрашен. Той каза пред репортери в Уестминстър:

В момента обмисляме как да укрепим допълнително нашата миграционна система чрез нашите свободи за Брекзит. Именно чрез нашите свободи след Брекзит ние гарантираме, че пациентите в Обединеното кралство могат да получат по-бърз достъп до лекарства, че има подобрено хуманно отношение към животните. В голяма степен това е, върху което сме фокусирани.

Говорителят добави:

Имаме министър-председател, който подкрепя Брекзит, преди да е било в кариерния му интерес да го направи, защото той страстно вярва в това. Ние сме фокусирани върху това да успеем.“

Фон дер Лайен направи коментарите на церемония по награждаването, организирана от Politico, докато отношенията между ЕС и Обединеното кралство продължават да се подобряват след почти краха им при Борис Джонсън и Дейвид Фрост, които договориха търговското споразумение за Brexit.

Дейвид Камерън, сега външен министър на Обединеното кралство, направи първото си официално завръщане в Брюксел тази седмица, след като напусна номер 10 след референдума за Брекзит през 2016 г.

Официално той беше в столицата на ЕС, за да присъства на среща на външните министри на НАТО, но успя да се срещне за едночасова среща с Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия, който беше главен преговарящ за Брекзит за блока. Той отказа да говори с медиите през първия си ден в белгийската столица и отказва всякакви въпроси през втория.

По стечение на обстоятелствата той се срещна с Шефчович, точно когато автомобилната индустрия в ЕС поднови призива си за промяна на сделката за Брекзит, за да спре надвисналите мита върху износа на автомобили от ЕС за Обединеното кралство и вноса в ЕС от Великобритания.

В рамките на Консервативната партия Брекзит остава тема, предизвикваща разногласия. Сунак и фон дер Лайен поддържат сърдечни отношения, откакто сключиха сделка за подобряване на сделката за Северна Ирландия и Обединеното кралство се върна към програмата Хоризонт.

В сряда обаче Прити Пател, бивш министър на вътрешните работи, каза, че рамката на Уиндзор, която промени протокола за Северна Ирландия, не работи. В статия за уебсайта Unionist Voice тя написа, че правителството на Обединеното кралство трябва да действа срещу „пипалата на контрола на ЕС над Северна Ирландия„.

Удовлетворението на правителството от ограничения напредък, постигнат от рамката, не трябва да действа като пречка за търсене на по-нататъшен напредък за пълното изпълнение на ангажимента ни от манифеста от 2019 г. и обещанията, дадени на Северна Ирландия„, добави тя.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Реформатор води на президентския вот в Иран

Масуд Пезешкиан е събрал 973 052 гласа до момента

Мъж от Ботевград, отправял закани и размахвал нож, се сдоби с обвинение за хулиганство

Прокуратурата привлече към наказателна отговорност мъж от Ботевград. На И.Д....

Медии в Северна Македония: Асимилация е създала българско малцинство в Албания

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година

Кремъл остана безмълвен след дебата Байдън – Тръмп

Русия няма коментар относно президентския дебат в САЩ между...

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg