https://www.gerb.bg/bg

Строители предупреждават за фалити и изтичане на кадри

Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Строителният бранш очаква спешно решение на проблема с индексацията на договорите за строителство заради покачващите се цени. Ако няма решение на държавата, фирмите, изпълняващи обекти в сградното и инфраструктурното строителство, ще бъдат принудени от обстоятелствата да пристъпят към спиране на работа.

Секторът в страната е в много тежка ситуация заради високите цени на материалите и липсата на индексация. Това е извод от среща, провела се вчера в община Златоград на КСБ и местни представители – Емил Хумчев, областен управител на Смолян, Николай Мелемов, кмет на Смолян, и Мирослав Янчев, кмет на Златоград. 

Заради липсата на индексация в града и региона ще бъдат спрени редица обекти. Такова е положението и в цялата страна, предупреждават от бранша. Кметът на Златоград коментира, че допълнителен проблем пред строителните фирми в региона е и липсата на кадри, а със спирането на работата по обектите този проблем ще се задълбочи, тъй като работниците ще търсят заетост извън страната.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов даде пример, че в общината вече има прекратени договори за строителство на социални жилища.

Фирмите се отказват, защото просто не могат да изпълнят обектите, без да има индексация. Това ни поставя в сложна ситуация като възложители, тъй като не можем да реализираме планирани проекти и ще понесем финансови корекции„, коментира Мелемов.

Председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев заяви, че ръководството на Камарата работи по темата индексация от почти 1 година. И в началото на седмицата са изпратили писма с искане за срещи с премиера, председателя на Народното събрание, финансовия и регионалния министър и политическите партии. Исканията на Камарата са подкрепени от КРИБ и синдикатите.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване на заложници

Израел изпрати делегация за преговори с Хамас за освобождаване...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП брани реакторите на „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=pYr5PwI40vU Парламентарната група на "БСП за България" се обяви против...

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Напрежение в село Карлуково след като цигани пребиха шофьор на автобус край Луковит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nwMMHBz2oOc Напрежение в село Карлуково, след като преди дни двама...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

Червено ниво за тероризъм до вторник в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че червеното...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg