https://www.gerb.bg/bg

Стотици арести по света след „най-изпипаната“ операция срещу организираната престъпност в историята

Снимка: EPA

Стотици арести са били извършени в 18 страни по време на мащабна операция срещу организираната престъпност, информира „Ройтерс“.

До арестите в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток се е стигнало, след като австралийската полиция и американското ФБР тайно са следили комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. В продължение на три години те са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакви престъпници.

Новозеландската полиция определя „Операция Храбър човек“ като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност. До следенето на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията „нанесе тежък удар срещу организираната престъпност – не само в тази страна, но и такъв, който ще отекне около организираната престъпност по целия свят“. Той настоя пред журналисти в Сидни, че „това е повратен момент в австралийската история на правоприлагането“.

Съобщенията между престъпниците засягали планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да подозират.

Само в Австралия са били извършени 224 ареста. В Нова Зеландия са арестувани 35 души, по-конкретно за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи.

На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 млн. новозеландски долара (2,6 млн. щатски долара) под формата на авоари. В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 млн. австралийски долара (34,9 млн. долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения. През следващите дни се очакват още арести и обвинения.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Георги Ангелов: Чашата е почти пълна, на 90% сме в еврозоната

Чашата е почти пълна. България е най-близо до членство...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Дясната ръка на Васил Божков и спонсор на Мая Манолова – Мишо Булинса отмаря в Гърция с тайно гадже

Петролният контрабандист Михаил Иванов, познат като Мишо Булинса, които...

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg