https://www.gerb.bg/bg

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

Снимка: (архив) БГНЕС

По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош бе свикано извънредно съвместно заседание на Комисията по култура и на Комисията по архитектура в Столичния общински съвет (СОС). Целта – изслушване на Васил Терзиев относно прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк.

Васил Терзиев обясни, че един от най-важните въпроси е да се реализира паметникът на загиналите.

Аз съм силно „за“ и искам да бъде осъществен този паметник на гражданите, помогнали на обществото ни. Мотивацията ни е максимално бързо да бъде реализиран паметник на достойните хора, дали живота си за България„, аргументира се Терзиев.

За него е доста очевидно, че за пореден път не се върви в правилната посока, а темата започва да се политизира. Терзиев се надява на положително становище на Министерство на културата за реализиране на Войнишкия паметник. Един такъв конкурс за паметника, който ще стои в градската среда за години напред, обаче е важно да получи по-широк консенсус, надява се столичният кмет.

Друг проблем, който открои Терзиев е какво се случва с особено чувствителни проекти. Целта пред Васил Терзиев е да се придвижи темата и да има мемориал на войниците.

Как да изглежда, аз не съм експерт. Къде да бъде – аз имам мнение, но не може да бъде водещо в една дискусия. Това, което за мен е най-важно е как да променим отправната точка какво искаме да получим като краен резултат и какъв процес да следваме, за да са спокойни всички, че сме взели най-доброто решение за града“, надява се Терзиев на ползотворна дискусия как да бъде реализиран мемориалът.

По време на дебатите Вили Лилков от Синя София заяви, че заповедта на Терзиев за прекратяване на процедурата е тежка политическа грешка. Причината – софиянци и СОС изминаха много дълъг път, започнат от 1988 г. Софиянци и общински съветници се опитват да стигнат до решение за Войнишкия паметник.

Господин Терзиев, вие обезсмислихте труда на всички, които са полагали усилия за реализиране на паметника. Вие сега предпоставяте, че Министерство на културата ще спрат този конкурс, но защо не ги оставихме да го направят„, разкритикува Вили Лилков кмета на София. Лилков посочи, че след едно такова решение – всички хора и камери щели да бъдат в Министерство на културата, ако бяха отменили решението за изграждане на Войнишкия паметник.

Вили Лилков призова Столичния общински съвет да отмени решението на Васил Терзиев за прекратяване процедурата по изграждане на Войнишкия паметник.

Думата взе и бившият кандидат за кмет на София, а сега общински съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Господин Терзиев, не знам дали си давате сметка, че участвате в активно мероприятия срещу родовата ни памет. Господин Терзиев, вие имахте шанса да станете герой, а се оказахте предател„, нападна Хекимян Васил Терзиев.

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош призова макар и иронично Антон Хекимян да не напада Васил Терзиев затова какви са били родителите му. Малко след това Боршош прочете и писмо, в което стана ясно, че има проектант спечелил конкурса за обществената поръчка за Войнишкия паметник, а Васил Терзиев го отменил.

Хекимян посочи, че се предлага и преосмисляне мястото къде точно да се издигне Войнишкият паметник.

Господин Терзиев, вие не искате да има паметник, а искате да го забутате някъде“, продължи да се заяжда общинският съветник. Хекимян добави, че са изразени много позиции за Войнишкия паметник и няма гаранция, че започването на проекта от самото му начало няма да бъде саботиран и към сегашния момент. „Имате ясната задача да възстановите паметника и да изпълните решението на Столичния общински съвет„, посочи Антон Хекимян. Той призова Терзиев да възстанови проекта за паметника в сегашния му вид и да е на сегашното място – пред НДК.

Бонка Василева от ПП-ДБ-Спаси София защити Васил Терзиев. Тя заяви, че ГЕРБ са могли да станат герои и да възстановят мемориалния паметник преди 10 години. Ако искаме да го направим така, както трябва да бъде направен паметникът, не трябва да се превръща в лоена топка, с която да се замерваме. Ако ще нападаме Васил Терзиев за Патриарха, да го изслушваме за Патриарха, защити Василева кмета на София. Тя иска да чуе експертното мнение на главния архитект и имало ли е съмнение, че конкурсът ще приключи в кошчето за боклук.

Симеон Ставрев от ПП-ДБ-Спаси София запита, понеже „общинските съветници започнали да си мерят паметниците„, колко мандата на ГЕРБ са построени паметници и кога Паметникът на съветската армия кога точно падна? Колко булеварда направи Фандъкова, които в момента буксуват? Сега Васил Терзиев оправя бакиите на Фандъкова, смята Ставрев.

Войслав Тодоров от БСП-София пък посочи, че дясното управление на града разруши редица паметници в София, МОЧА, включително и мавзолея на Георги Димитров.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Висока избирателна активност във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg