https://www.gerb.bg/bg

Списък с лекарствата, след които да шофираме с едно наум за теста, иска омбудсманът

Снимка: пресцентър Омбудсман

Да бъде изработен публичен списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици. Такава препоръка отправя към МЗ и МВР националният омбудсман Диана Ковачева на фона на решението на депутатите за утежнят наказанията за пияни и дрогирани шофьори, но и продължаващият проблем с видовете тестове, които родната полиция използва, но самата тя отхвърля резултатите от тях, когато се тестват самите полицаи.

Предложението на Ковачева е нарочна комисия или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да състави списък с лекарства, които влияят върху пробите и този списък да бъде „отворен“ – т.е. да може да се допълва.

Според нея гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивиратест за наркотици. Омбудсманът се противопоставя и на последиците в законодателство след такъв тип тестване, тъй като на практика се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.

Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване„, посочва омбудсманът.

Омбудсманът допълва и че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

Изброява и използвани без рецепта лекарства: нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

Припомняме, че приетите от Народното събрание на извънредно заседание промени предизвикаха редица критики – както от професионалната общност на шофьорите и превозвачите, така и от адвокати и граждански организации, които обвиниха депутатите в открит лобизъм в полза на адвокатски кантори.

От самите ПП/ДБ вече дадоха знак, че новите законови наредби трябва да се прецизират, включително и на ниво наредби, тъй като водят и до недоразумения, и до несправедливост. Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков призна, че групата му се е подвела по популизма.

Междувременно Пътна полиция започна отнемането на автомобили и то на база същите тестове, които полицаите отказаха да използват превантивно, за да изчистят редиците си от подпийнали или дрогирани служители.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Проповедникът, който ръководи пренаселено религиозно събиране в Индия, на...

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg