https://www.gerb.bg/bg

„София прайд“ 2024 в борба за евтина смяна на пола и включване в учебниците на ЛГБТИ (СНИМКИ/ВИДЕО)

София Прайд“ 2024 е най-голямото събитие в защита на човешките права в България. Фокусът на тазгодишното издание е ролята на ЛГБТИ+ хората в България за развитието на модерното българско общество.

Сцената на „София Прайд“ отново дава възможност на млади артисти от общността да се изявят и да пеят пред хиляди, заедно с едни от най-големите звезди на българската музика.

Снимка: БТА

„София Прайд“ се провежда за 17-та поредна година. Според организаторите разбирането към проблемите на общността расте, все повече и повече хора са открити и това променя възгледите. Но все пак голяма част от проблемите на ЛГБТИ+ хората в България остават нерешени. Най-важният сред тях – юридическото регулиране на еднополовите партньорства, което продължава да е фокус в работата на ангажираните с проблемите на общността през следващите години, както и на това издание на Прайд“.

Организаторите припомнят, че лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) винаги са били част от обществото. През времето на цялата човешка история обаче тези групи са били подлагани на различни форми и степени на потисничество – от отхвърляне от страна на най-близките хора, през религиозно заклеймяване и псевдонаучна медикализация на „другостта“ им, до преследване от закона. Много от формите на това потисничество продължават да съществуват и днес, незабелязвани от онези, които не принадлежат към някоя от тези групи.

Снимка: БТА

Основната и краткосрочна цел на прайда е противодействие на силите и механизмите на това потисничеството и, в крайна сметка, освобождение на ЛГБТИ хората, не просто чрез равното им третиране без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност, но и чрез приемането от страна на обществото и подобряването на животите на хората, които живеят с всякакви куиър идентичности.

Прайдът има потенциал да постигне това, като повиши видимостта на иначе прикритите и маргинализирани носители на тези идентичности и като с това, от една страна, ги овласти да бъдат такива, каквито те биха се чувствали щастливи, а от друга страна – като породи обществен дебат и атакува механизмите на потисничеството, изразяващи се в предразсъдъци и дискриминация.

Снимка: БТА

С видимостта си прайдът разкрива ЛГБТИ общностите като легитимна част от обществото – български избиратели и данъкоплатци, които имат нужда и право да поставят пред овластените своите проблеми и да искат тяхното разрешаване. Необходимите промени на държавната политика спрямо ЛГБТИ малцинствата са от компетентността на законодателната и изпълнителната власт. Сред тях са признаване на по-високата обществена опасност на престъпленията, извършени на основата на сексуална ориентация и полова идентичност или изразяване на пола, чрез въвеждане в Наказателния кодекс на квалифицирани състави за деяния, извършени с такива подбуди.

Организаторите се борят за укрепване на гаранциите за защита от дискриминация и защита от други нарушения на основни човешки права чрез подписване и ратифициране от страна на България на Протокол № 12 и Протокол № 16 към Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Те настояват за ефективна превенция и борба с домашното и основаното на пола насилие по отношение на всички жертви без изключение, в това число жертвите в семействата на еднополови двойки, както и привеждане на българското законодателство в съответствие с най-добрите международни стандарти в тази сфера.

Снимка: БТА

Те искат публични, ясни и категорично артикулирани политически декларации от страна на парламентарно представените политически партии, осъждащи речта на омразата на основата на сексуална ориентация или полова идентичност и деклариращи ангажимент за съвместна работа с уязвимите общности на ЛГБТИ хора по проблемите и нарушенията на основни права на тези общности, документирани от национални и международни правозащитни организации.

Друга борба на прайда е въвеждане на ясна, максимално облекчена и финансово достъпна административна процедура за промяна на гражданския пол от органите по гражданското състояние, от каквато се нуждаят транс и интерсекс хората, както и включване в учебните програми по общообразователните учебни предмети в системата на училищното образование на актуална и научна информация, касаеща ЛГБТИ хората.

Снимка: БТА

Шествието, което беше част от „София прайд“, приключи към 21.00 ч. Няма  задържани за противообществени прояви, са съобщили от МВР за БНТ.

По-рано днес се проведе и шествие и на традиционното християнско семейство, християнските ценности. Участниците в него виждат заплаха за традиционното семейство не само в София прайд или ЛГБТ, но и в огромните последствия от индустриализацията, урбанизацията, ускореното икономическо развитие, от модерното образование и консуматорството, които са оказали съкрушителен ефект върху семейството в западния и най-общо в целия постиндустриален свят.

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
Снимка: БТА
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Си пред Дуда: Търгуваме с Русия, а вие ни очерняте

Пекин се противопоставя на това "нормалната търговия" между Русия и...

Църквата отбелязва Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той...

Румен Радев отново забърза консултациите с партиите

Държавният глава Румен Радев определи графика на консултациите с...

Тировете тръгват през „Петрохан“

От днес пускат тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан". Промяната е...

Румен Радев не бърза да връчва първия мандат

Има още време, докато се дадат крайните оценки дали...

Андрей Гюров в отпуск чака Антикорупцията да реши може ли да работи в БНБ

Комисията за противодействие на корупцията уведоми Българската народна банка...

Интернет измамник опита да източи 100 000 лева от община Дупница

Интернет измамник се е опитал да източи 100 000...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg