https://www.gerb.bg/bg

Снегът няма да изненада Столична община, обеща Васил Терзиев

Снимка Минко Чернев, БТА

Службите и фирмите, ангажирани с почистването на Столичната община имат пълна готовност да реагират навреме и да осигуряват нормалното и безопасно придвижване на граждани и автомобили. Това написа тази вечер във „Фейсбук“ столичният кмет Васил Терзиев.

Така коментира той прогнозата за обилни снеговалежи в страната в събота.

За градската част има подготвени 171 снегорина, за общинската пътна мрежа – 53. При снеговалеж през нощта, спирките ще се почистват до 07:30 ч. сутринта, а при дневни снеговалежи – до 18:00 ч. Санкциите за всяка непочистена спирка на градския транспорт са в размер на 2 000 лева, предупреди той.

Снегопочистващата техника е снабдена с GPS система и в реално време ще се следи работата от оперативния дежурен център на инспектората.

Приоритетно ще се почистват подходите при подлези и метростанции, както и тротоарите около училища, болници и детски градини. Важно е да припомним, че прилежащите територии около търговските обекти и жилищните имоти са отговорност на собствениците и ползвателите.

Той призова хората да бъдат съвестни и да почистват своевременно, за да не се стига до инциденти.

Точно преди седмица на щаб беше създадена организация и координация за почистването на снега. Столичната пожарна и десет аварийни екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ имат готовност да реагират на сигнали и да извършват обходи на терен от рано сутринта и през целия ден. Екипите на Столичната община и на полицията имат готовност при минусови температури да настаняват бездомни хора в Центъра за временно настаняване в Красна поляна, пише още в изявлението му.

Припомняме, че МВР предприе организационни мерки във връзка с очаквано усложняване на метеорологичната обстановка в цялата страна.

Посъветваха гражданите да отменят пътуването си, освен ако не е наистина наложително. В случай че се пътувате, да се зареди автомобилът с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия.

Избирайте само главни пътища, дори маршрутът да е по-дълъг. Разполагайте с топли дрехи и заредете мобилния телефон. Шофирайте внимателно. При силен вятър не оставайте на открито. Бъдете внимателни, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета, се казва още в изявлението на МВР.

Всички областни управи да проведат координационни срещи във връзка с очакваното влошаване на метеорологичната обстановка в страната поиска премиерът Николай Денков.

По негова заповед събрания трябва да бъдат организирани с общинските ръководства, областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението“, областните пътни управления на Агенция „Пътна инфраструктура“, областните дирекции на „Пътна полиция“ и фирмите, ангажирани със снегопочистване.

Целта е този път застудяването и очакваните обилни снеговалежи да не изненадат общините. Министър-председателят настоява да се провери и потвърди готовността за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, така че населените места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тийнейджърка получи гърч след пушене на вейп в Пазарджик

15-годишно момиче е било прието в тежко състояние в...

Шефът на ЦРУ отново лети до Катар

Ще договаря сделката за Газа

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg