https://www.gerb.bg/bg

След спор за осигуровките и дали да четат в библиотеки, НС прие правилата си за работа (ОБНОВЕНА)

Снимка: Информационна агенция News24sfia.eu / Филип Станчев

След три дни дебати в пленарна зала депутатите най-после приеха правилника за организация и дейността на Народното събрание. Днешният пленарен ден също не мина без препирни народните представители този път се скараха с поредната размяна на реплики покрай идеята да се получават безплатно карти за библиотеки и читалища. Идеята бе направена от парламентарната група на „Възраждане“. Най-голямо възмущение предизвика предложението на Петър Петров от „Възраждане“ депутатите да имат не само трудов, но и осигурителен стаж. Според сега действащите правила по бюджета на НС към основните заплати на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1% за всяка прослужена година. Петров искаше към трудов да се добави „или осигурителен“ стаж, както и на депутатите да се осигурява безплатен абонамент за правно-информационна система и безплатен достъп до библиотеки и читални.

Искрен Митев от ПП/ДБ заподозря Петров в конфликт на интереси – той е адвокат и упражнява свободна професия, така искал да си „добави пари към заплатката„. „Не му стига, че получава голяма заплата, но иска Народното събрание да му плаща безплатен достъп до библиотеката и читалнята, и до правните системи. Браво. Обяснете защо искате НС да ви плаща още по-голяма заплата„, обърна се той към Петров.

Депутатът от „Възраждане“ пък отговори, че достъп до правните системи щял да им помогне да тълкуват по-добре законовите предложения. За него Народната библиотека е национално богатство, което му е помагало за законодателните му инициативи. „Искам народните представители да се докоснат до документално богатство, затова направих това предложение да имате безплатен достъп„, каза адвокат Петър Петров.

Цончо Ганев с ирония заяви, че „някой от преждеговорящите не прави разлика между Петров и 200 хил. граждани„. Депутатите нямали право да дискриминират хората по полов признак. „Според вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и бременност, не значи, че преждеговорящия не прави опити да забременее и да се осигурява„, каза депутатът, предизвиквайки шум и смях в залата. „Нямате право за дискриминация, тези хора имат право да правят опити и да се осигуряват„, заяви той на фона на смях в залата.

Това, което предлагате, не е за 200 хиляди човека, а за вашата лична заплата„, заяви Митев. По думите му 300-600 лева е таксата за правно-информационната система и картата за Народна библиотека. Това е срам за вас и вашата парламентарна група, обърна се той към „Възраждане“.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков се закани повече да не позволява „Възраждане“ да наричат „Демократична България“ – „Доносническа България“. И настоя Искрен Митев да се извини на Петър Петров, а Цончо Ганев да се извини на Митев. В противен случай щял да им наложи наказание.

Въпреки напрежението обаче и двете предложения минаха, след като Петров оттегли предложението си за библиотеките. Така мина само безплатен достъп до правната система за всички депутати за сметка на парламента.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Втори ден продължава протестът на аптеките

Втори ден продължава протестът на фармацевтите, съобщава "Нова телевизия". Те...

Индия и Китай са обсъдили граничния спор в Хималаите

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар се...

ДПС се сбира на Централен съвет, но в Сараите?

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

Тийнейджърка получи гърч след пушене на вейп в Пазарджик

15-годишно момиче е било прието в тежко състояние в...

БСП и ИТН „засекретиха“ позицията, с която България отива на Срещата на върха на НАТО

Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър...

Борисов си свършил работата – победил на изборите и то потентно (ВИДЕО)

Костадин Костадинов бил новият Пеевски в парламента

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът оправда Камен Донев по делото за обида към директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по...

Нико Тупарев излезе от ареста (СНИМКИ)

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента...

„Военно разузнаване“ сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП заради Стоян Михалев

Служба "Военно разузнаване" сезира прокуратурата, ДАНС и ГДБОП след...

Медии в Северна Македония: Асимилация е създала българско малцинство в Албания

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година

Цената на човешкия живот: Демонстрации в София показаха как да действаме при инцидент на пътя (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/et_DQDvNr44 Как се обезопасява мястото на пътнотранспортно произшествие, как се...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg