https://www.gerb.bg/bg

След първия тур: Победата на Макрон укрепва антипутинската коалиция

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

САЩ и Западът въздъхнаха с облекчение, след като френският президент Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори във Франция. Владимир Путин – не чак толкова, коментира Си Ен ЕН.

Макрон, който е важна част от коалицията на ЕС и НАТО срещу Русия, изпревари с около пет пункта кандидата на крайната десница Марин Льо Пен, която отдавна симпатизира на Путин. В последните дни преди първия тур на гласуването в неделя, когато антиимигрантката Льо Пен се възползва от нарастващата инфлация и цените на храните, а Макрон се срина в социологическите проучвания, кампанията беше заспала.

На втория тур Макрон отново ще се изправи срещу Льо Пен, която той лесно победи през 2017 г. А традиционната мъдрост винаги е гласяла, че Франция никога няма да гласува за екстремист. Но това не е окончателно решено. Като начало Льо Пен може да привлече някои поддръжници на левия кандидат и популист Жан-Люк Меленшон, чийто послания приличат на тръмпизма. А елитарният Макрон отдавна се бори да покаже на френските избиратели, че разбира икономическите им тревоги. В следизборната си реч в неделя Меленшон неколкократно каза на поддръжниците си да не дават „нито един глас“ на Льо Пен.

След нахлуването в Украйна Льо Пен се опитва да омаловажи предишната си близост с Путин. Но едно евроскептично председателство на Льо Пен би довело до най-тежката криза в Европейския съюз след Брекзит. То би породило сериозни съмнения относно съгласуваността на фронта на Запада срещу Путин. И би зарадвало руския лидер, който неотдавна видя как унгарският министър-председател Виктор Орбан, който му симпатизира, спечели преизбирането си.

На тези избори има и предупредителен знак за президента Джо Байдън и демократите. Докато Макрон изигра картата на глобален държавник, Льо Пен използва яростта на избирателите към вътрешната цена на войната в Украйна, изразяваща се в повишаване на цените на енергията и храните. Макрон може би вече е загубил този спор. В момента Байдън също го губи, тъй като републиканците се вълнуват от междинните избори през ноември, на които имат добри шансове да си върнат Камарата на представителите и Сената.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианският вулкан Етна и по-малкия вулкан Стромболи изригнаха, повишавайки нивата...

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg