https://www.gerb.bg/bg

Шойгу вижда изключителна опасност в думите на Украйна за ядрени оръжия

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза, че думите на украинския президент Владимир Зеленски за желанието да се върне статута на ядрена страна са изключително опасни, съобщава ТАСС.

Искам да насоча вниманието на членовете на Съвета за сигурност към изявлението на г-н Зеленски, че те приемат и биха искали да си възвърнат статута на ядрена страна, няма да кажа държава, а страна. Това е изключително опасно за няколко причини“, каза Шойгу, изказвайки се на заседанието на Съвета за сигурност, което се провежда от руския президент Владимир Путин.

Според министъра през дългите години на съветска власт и като част от Съветския съюз Украйна е създала възможности за създаване на такива оръжия и такива носители.

Между другото, ако споменем, че тактическите оръжия, ядрените оръжия се намират на територията на Германия, тогава те могат да се появят тук и планират да се появят на онези носители, които вече съществуват днес„, давайки пример с „Точка-У“.

Има техника, има технологии, има специалисти, които могат и имат възможност, според нас, много повече от възможностите на Иран и Северна Корея, за които се говори на всички нива“, допълва Шойгу.

В събота на конференцията по сигурността в Мюнхен Зеленски каза, че е възложил на външното министерство да свика среща на върха на страните, участващи в Будапещенския меморандум. Според него, ако това не се осъществи или не предостави на Украйна гаранции за сигурност, тогава меморандумът ще бъде признат от Киев за невалиден. Будапещенският меморандум е подписан на 5 декември 1994 г. от лидерите на Украйна, Русия, Великобритания и САЩ.

Съгласно този документ Украйна елиминира ядрения си арсенал, а Русия, САЩ и Великобритания гарантират сигурността на Киев.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шефът на ЦРУ отново лети до Катар

Ще договаря сделката за Газа

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg