https://www.gerb.bg/bg

Северна Корея с тест на разузнавателни сателитни системи

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Властите в Северна Корея заявиха сутринта в неделя, че е бил проведен „друг важен“ тест за разузнавателни сателитни системи. Това съобщи държавната информационна агенция KCNA. Съобщението идва само ден, след като регионалните военни власти съобщиха за изстрелването на балистична ракета от страната за втори път за седмица.

Изстрелването очаквано бе осъдено от страна на правителствата в Съединените щати, Южна Корея и Япония, които се опасяват, че Северът се готви да проведе голям оръжеен тест през следващите месеци. Те виждат изстрелванията на сателитите на Севера като тънко забулени тестове на технологии за балистични ракети, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Националната администрация за аерокосмическо развитие на Северна Корея (NADA) и Академията за отбранителни науки проведоха изстрелването „по плана за разработване на разузнавателен спътник“, съобщи KCNA.

Това беше второто подобно изстрелване за седмица за тестване на сателитно оборудване и деветото изстрелване на ракета тази година.

„Чрез теста NADA потвърди надеждността на системата за предаване и приемане на данни на спътника, неговата система за управление и различни наземни системи за управление“, каза KCNA.

Подобно на последния тест на 27 февруари, KCNA не уточнява типа ракета, използвана при изстрелването, но властите в Южна Корея заявиха, че изглежда е балистична ракета, изстреляна от район близо до Пхенян, където се намира международното летище.

Военните на Южна Корея заявиха, че севернокорейската ракета е достигнала височина от около 560 км и е прелетяла 270 км.

На фона на закъсалите преговори за ядрено разоръжаване, Северна Корея проведе рекорден брой изстрелвания на оръжия през януари и предположи, че може да възобнови тестовете на ядрени оръжия или на своите междуконтинентални балистични ракети (ICBM) с най-голям обсег на действие за първи път от 2017 г.

Съботният тест дойде само дни преди президентските избори в сряда в Южна Корея, където властите се подготвят за опит на Северна Корея да изстреля своя шпионски сателит в орбита в близко бъдеще.

„Всяко изстрелване на сателит би довело до сериозни последици, тъй като това е същата технология, използвана за изстрелване на ICBM“, каза за Ройтерс Ли Йон-Сок, върховният съветник по външната политика на кандидата на управляващата партия Ли Дже-мюн.

Южна Корея също прокарва планове за собствени космически ракети-носители, които не са забранени от Съвета за сигурност на ООН. Тя планира да тества космически снаряд с твърдо гориво този месец като част от проект за разполагане на собствени военни спътници за наблюдение за наблюдение на Севера, съобщи агенция Yonhap.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът върна в ареста обвиняемия по аферата „Митници“ Марин Димитров

Решението на Софийския апелативен съд е окончателно

Дясната ръка на Васил Божков и спонсор на Мая Манолова – Мишо Булинса отмаря в Гърция с тайно гадже

Петролният контрабандист Михаил Иванов, познат като Мишо Булинса, които...

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Тълпа замерва патрулка с камъни след гонка на 17-годишен с полицията в Разградско

Специализирана полицейска операция е организирана вчера в Разградско. Сили на полицията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg