https://www.gerb.bg/bg

Сергей Лавров заговори пак за преговори

Снимка: архив EPA/YURI KOCHETKOV

Русия е готова да разгледа всички по-сериозни предложения за уреждане на въпроса с Украйна, но сега топката е в нейното поле.

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров по време на кръгла маса, посветена на разрешаването на кризата в Украйна, предаде ИТАР ТАСС.

Агенцията обаче не съобщава къде се е провела въпросната кръгла маса, кой е бил неин организатор и кои държави са участвали в нея.

ИТАР ТАСС извежда някои акценти от изказванията на Лавров, включително, че около темата за потенциалните руско-украински преговори за мир се ражда истинска конспирация.

Западът иска да „обърне всичко с главата надолу“ чрез псевдодипломация – точно както е било в началото на украинските събития. Западът, преди всичко Съединените щати и Великобритания, са инвестирали милиарди долари в украинската опозиция и са я докарали на власт чрез „противоконституционен, кървав държавен преврат„.

По време на кръглата маса Лавров засяга и проблемите със зърнената сделка, взривовете на „Северен поток“ и загубата на енергийна независимост в Европа.

По отношение на преговорите с Украйна той подчертава, че страната му е готова да отговори на всички сериозни предложения, целящи намиране на решение на ситуацията в Украйна.

Топката обаче не е в полето на Русия. „Всички топки“, а те са много, отдавна са в полето на управляващите в Киев„, коментира емоционално Сергей Лавров.

Във връзка с усилията на Ватикана за разрешаване на украинската криза и предстоящата поредна визита на пратеник на Светия престол – кардинал Матео Зуп, който е ръководител на конференцията на италианските епископ, Лавров посочи, че той е готов да се срещне с всеки.

Министърът припомни и че Руската федерация е провела срещи в Украйна и с представители на Турция, които „също имат различни идеи“.

Оценяваме усилията, които положиха Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, без да им осигуряват голяма публичност, и които бяха насочени предимно към организирането на обмен на военнопленници„, добави Лавров.

По отношение на „формулата на мира“ на Зеленски

Лавров коментира, че от доста месеци Западът твърди, че „формулата за мир„, която предлага украинският президент Володимир Зеленски е единствената основа за преговори.

Западът се опитва да привлече мнозинството от страните към позицията си за Украйна.

Те разчитат изцяло на неопитни наивници – не само в дипломацията, но и в нормалното общуване между възрастни хора. Няма нужда да обясняваме, че „формулата за мир“ е абсолютна измама“ – посочи Лавров.

След това обясни в какво точно се състои измамата: „Привличате нормалните държави към една абсолютно нереалистична, русофобска, ултимативна идея, а след това се скривате зад името им, като казвате: „Знаете ли, подкрепата за нашата идея се увеличава в страните от Азия, Африка и Латинска Америка.

За сделката със зърно

От секретариата на ООН заявяват, че „всичко ще бъде наред с руската сделка“ и не обръщат внимание на изявленията на Украйна. А от Киев са категорични, че няма да се съгласят да подновят сделката, ако бъдат отменени санкциите върху руското зърно и торове.

Получава се така, че от ООН чукат на вратата – готови са за отстъпки, а от Украйна заявяват – забравете за руснаците„.

За оръжията в Европа

Съединените щати разширяват пазарите си и доставят все повече военни продукти за превъоръжаване на страните от Европейския съюз и НАТО. Правят го, като отпускат огромни средства за закупуване на американски оръжия, произведени от американски корпорации,“ подчерта руският първи дипломат.

Вижте размера на финансовите суми, които се отпускат за подпомагане на Украйна, вижте как бившите съветски оръжия, а сега и западните такива се източват от Европа„, обърна внимание Лавров.

В същото време именно англосаксонците насърчават Киев да продължи военния конфликт и го карат да не преговаря с Руската федерация“, категоричен бе руският външен министър.

За Европа

Европа загуби своята чувствителност и умения за бързо преодоляване на дълбоки кризисни явления. Една от тези кризи е свързана със съзнателния курс на Вашингтон да подкопава политическата независимост на Европа“.

САЩ първо принудиха ЕС да спре да купува газ, пристигащ по тръбопроводите, под предлог, че така ще престанат да бъдат зависими от Руската федерация.

Последва дефицит, който беше компенсиран с натиск от Вашингтон, при който ЕС трябваше да доставя скъп втечнен природен газ, който е по-рисков за околната среда„, посочва Лавров.

За взривовете на „Северен поток“

Газопроводите „Северен поток“ бяха взривени преди година, но никой не си мръдна пръста, за да разследва случая по прозрачен начин. Всичко бе заметено под килима. Сега се появяват някакви версии за случилото се, според които „някакви петима-шестима украинци“ уж просто, от любов към изкуството, решили да се държат зле и заради това организирали въпросния терористичен акт. Мисля, че на всички е ясно, кой печели от тази война, продължава Лавров.

Той припомня как френският министър на икономиката заявил преди година, че енергоносителите са четири пъти по-скъпи за европейския бизнес, отколкото за Съединените щати.

Хубаво е, че си дават сметка за това. Надявам се, че някой ден ще могат и да направят нещо по въпроса„, изразява надежда първият дипломат на Русия.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Осъдиха на 6 г. затвор шофьора, прегазил двама младежи на столичния бул. „Сливница“

Осъдиха на шест години затвор шофьора, прегазил двама младежи...

Реформатор води на изборите в Иран

Това показват предварителните данни

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Убиха Паруш Парушев в София пред погледа на свидетели

Сигналът за престрелка в "Модерно предградие" пред заложна къща е получен в 14:59 часа

Моторист загина при челен сблъсък с автобус в Добрич

Шофьорът на автобуса отнел предимството му

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg