https://www.gerb.bg/bg

Съседите на Израел са в тежко финансово положение

Снимка: iStock

Докато администрацията на Байдън работи за предотвратяване на регионална ескалация в кризата Израел-Газа, тя трябва да признае една ключова разлика от предишните повторения на конфликта. Съседите на Израел – по-специално Египет, Йордания и Ливан – са в по-ужасна икономическа ситуация днес, отколкото са били по време на която и да е от последните големи кризи с Израел през този век, пише Atlantic Council.

Екип на Atlantic Council анализира относителната сила и слабост на тези страни, използвайки „Индекса на мизерията“ – сумата от нивата на инфлация и безработица – претегляйки данните спрямо БВП.

Резултатите ясно показват как този път е различен от икономическа гледна точка. Днес индексът на мизерията за тези страни е по-висок, отколкото когато и да било от 2000 г. насам.

Инфлацията в Египет скочи до 38 процента през септември и валутните му резерви бързо изсъхват. Ливан има трицифрена инфлация през последните три години и цялата му икономика е в криза. Йордания е сравнително по-добре, но безработицата достигна нов връх от 22 процента през 2023 г.

Докато минали горещи точки поставяха предизвикателства за съседите на Израел, те не трябваше да се борят с риска от рецесия или по-лошо в същото време. А това означава, че икономическото държавно управление от страна на Съединените щати и техните партньори може да бъде особено ефективно за справяне с настоящата криза.

Точно сега политиците с право са фокусирани върху това как да ограничат участието на Иран в конфликта – до голяма степен чрез „негативно“ икономическо управление като санкции. Но икономическото държавно управление има и „положителна“ страна, състояща се от политики, които възнаграждават страните за желаното поведение. Тези стимули имат потенциала да бъдат особено ефективни предвид икономическите трудности, пред които са изправени съседите на Израел.

Например, в момента има спряна програма на МВФ на стойност 5 милиарда долара и Кайро отчаяно иска да има достъп до поне част от парите. Йордания трябваше да получи заем от 100 милиона долара от Япония за надграждане на своята електрическа мрежа. Преди 7 октомври Франция се е ангажирала (но все още не е изпратила напълно) над 30 милиона евро финансово облекчение на Ливан.

Има десетки подобни финансови лостове, които Западът би могъл да използва през следващите дни, за да получи повече сътрудничество за хуманитарна помощ на пропускателния пункт Рафа, да възстанови отменената среща на върха на арабските лидери в Аман с президента Байдън и да изпрати възпиращ сигнал на Хизбула, за да избегне ескалация в Севера. Ако някога е имало момент за използване на комбинираното влияние на долара, паунда, еврото и йената, това е този.

Има ограничения на този подход, които администрацията на Байдън също трябва да има предвид.

През 1956 г. държавният секретар на САЩ Джон Фостър Дълес информира египетския президент Гамал Абдел Насър, че Съединените щати оттеглят финансовата си подкрепа от 70 милиона долара (почти 800 милиона долара в днешни пари) за изграждането на язовира Асуан на Нил. Дълес беше разстроен, че Египет официално призна новото комунистическо китайско правителство в Пекин (и изостави националистите в Тайван). Той смяташе, че икономиката на Египет е толкова слаба, че не могат да построят язовира без подкрепата на САЩ. Той сгреши. СССР се намесиха. Окураженият Насър национализира Суецкия канал, което вкара Обединеното кралство, Франция и Израел във война.

Днес държави от Персийския залив като Саудитска Арабия и Катар са в много по-силна икономическа позиция – по-близо до тази на Израел, отколкото до неговите съседи – и биха могли да се намесят, за да запълнят празнината.

Един от уроците от 1956 г. е, че ако страните не получат подкрепа от Запада, те ще я получат от някъде другаде. Тъй като Китай е най-големият двустранен кредитор в света, днес това е дори по-вероятно, отколкото тогава.

Изводът е, че всички конфликти, особено тези от последните няколко години, имат военно и икономическо измерение. Време е Г-7 да започне да използва всички инструменти, с които разполага.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Фармацевтичният съюз вижда опит за саботаж на преговорите между НЗОК и аптеките

Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и...

Двама в болница след сблъсък на тир и градски автобус в Бургас

Тир блъсна пълен с пътници автобус от градския транспорт...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив подкрепя изграждането на обществен паркинг

Частната УМБАЛ "Пълмед" внесе в Общинския съвет в Пловдив...

Изправят пред съда мъж за домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед

Районна прокуратура - Монтана внесе обвинителен акт срещу 56-годишен...

Байдън изправен пред нарастващ натиск да се оттегли от кампанията

Редица големи дарители от Демократическата партия публично предупредиха, че...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Израелски министър предупреди Иран след „заличаващ“ коментар

Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg