https://www.gerb.bg/bg

Сарафов командирова прокурора Димитър Франтишек в Смолян

Снимка: (архив) БГНЕС

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров е командирован за три месеца в Районната прокуратура в Смолян, съобщава „Лекс“.

Припомняме, Петров беше шеф на Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ беше преназначен в СГП. В момента спрямо него тече проверка от Инспектората на Върховната прокуратура за всичко свършено през последните три години. Тя беше разпоредена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов след ареста и обвинението на телевизионния продуцент Нико Тупарев.

Понастоящем Сарафов е издал заповед за командироването на Димитър Петров в РП-Смолян и Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В РП-Смолян има четири свободни места – три за обвинители и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Командироването на Димитър Петров е от 22 юли, тъй като дотогава той е в отпуск. Предвижда се той да работи в Смолян до 22 октомври нази година.

По закон съдия, прокурор или следовател може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие. В изключителни случаи обаче може да бъде командирован и без негово съгласие за най-много три месеца.

Петров повдигна обвинение и поиска задържането на Нико Тупарев за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Впоследствие Софийският градски съд установи, че в случая въобще няма данни за престъпление и освободи продуцента без мярка за неотклонение.

Апелативният прокурор пък оттегли протеста на Петров, който продължи да настоява Тупарев да бъде задържан под стража или под домашен арест.

Ръководствата на прокуратурата и на СГП се разграничиха от действията на Петров и определиха произнасянето му като „неправилно и порочно“, а срещу него започна проверка. От прокуратурата посочиха, че ако тя установи нарушения, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Петров.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какви оръжия разполагат Израел и Иран за война по между си

Израел се готви за възможно отмъщение от страна на...

С 356 млн. лв. си модернизираме ПВО отбраната

Комисията по отбрана одобри проект за придобиване на зенитно-ракетни...

Русия задържа италианец, издигнал дрон до Кремъл

Италианец е бил задържан в Москва, след като управлявал...

Ливан прави всичко възможно, за да няма по-широка война

Ливан работи, за да гарантира, че ответната реакцията срещу...

Рецидивист отвлече мъж във Варна и го принуди да изтегли и да му даде 300 лева

Окръжната прокуратура във Варна ще привлече в рамките деня...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Дадоха на съд мъж, представял се за полицай и социален работник, за да обира възрастни хора

Районната прокуратура - Пловдив привлече към наказателна отговорност 47-годишен мъж. На...

Скандални разкрития! Бодигардът на Доган ли направи децата на Джейхан Ибрямов?

Поредната мръсна тайна, залостена здраво зад дуварите на Сарая...

Задържаха мъж за насилие над приятелката си в Пернишко

Жертвата е подала сигнала преди няколко дни

От Ливан изстреляха десетки ракети по Израел

От Ливан бяха изстреляни десетки ракети по територията на...

Гълъбин Боевски плаща 1 млн. долара подкуп в Бразилия, за да го пуснат от затвора

Запознат от родния ъндърграунд разкрива, че Гълъбин Боевски е...

Въвеждат задължителна дезинфекция на колите на всички гранични пунктове

От понеделник сутринта се въвежда дезинфекция на влизащите превозни...

Петър Петров, „Възраждане“: Когато се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно

Той посочи параметрите, които предлагат от "Възраждане", относно внесения от тях законопроект за несъстоятелност на физическите лица

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg