https://www.gerb.bg/bg

Само Китай подкрепи руската резолюция за Украйна в СС на ООН

Съветът за сигурност на ООН в сряда с огромно мнозинство отхвърли руската хуманитарна резолюция за Украйна, съобщи АП.

За да бъде приет документът, Русия се нуждаеше от минимум девет гласа „за“ в 15-членния Съвет за сигурност и без вето от един от четирите други постоянни членове – САЩ, Великобритания, Франция и Китай. Действително страните не наложиха вето.

При гласуването Русия получи подкрепа само от своя съюзник Китай, а останалите 13 членове на съвета се въздържаха.

Резултатът показва неуспеха на Москва да получи широка подкрепа за операцията си Украйна, която отбелязва първи месец от началото си в четвъртък.

В същия ден Общото събрание започна разглеждането на резолюция, изготвена от Украйна и страни от всички части на света, подкрепена от близо 100 нации, в която ясно се посочва, че агресията на Русия е отговорна за влошаващата се хуманитарна ситуация. Асамблеята също беше готова да разгледа подобна резолюция на Южна Африка, която не споменава Русия.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета преди гласуването, че резолюцията не е политизирана, както другите хуманитарни резолюции на Съвета за сигурност и той категорично отхвърли твърдението на САЩ, че страната му няма право да представя такава резолюция. Той каза, че руският проект ще бъде „важна практическа стъпка и важна рамка за усилията на хуманитарните работници“.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд възрази, че Русия „се опитва да използва този съвет, за да осигури прикритие за своите брутални действия“.

Наистина е безсъвестно Русия да има дързостта да предложи резолюция, с която да поиска от международната общност да разреши хуманитарна криза, която Русия сама създаде, каза тя. Русия не се интересува от влошаващите се хуманитарни условия. Ако беше така, щеше да спре да воюва. Русия е агресорът, нападателят, нашественикът, единствената страна в Украйна, ангажирана в кампания на бруталност срещу народа на Украйна и те искат от нас да приемем резолюция, която не признава тяхната вина.

Русия представи своята резолюция на 15 март. Ден по-рано Франция и Мексико решиха да изместят предложената от тях хуманитарна резолюция, обвиняваща руската инвазия за хуманитарната криза, извън Съвета за сигурност, където бяха изправени пред руско вето. В 193-членното общо събрание няма вето.

По-рано в сряда руският Небензия каза пред асамблеята, че като се има предвид подкрепяната от Украйна френско-мексиканска резолюция, тя участва в „друго политическо антируско шоу, поставено този път в уж хуманитарен контекст„.

Украинският посланик Сергей Кислиця призова всички нации, които се противопоставят на войната на Русия срещу неговата страна, да гласуват за резолюция на ООН относно хуманитарните последици от нейната агресия, заявявайки, че това ще изпрати мощно послание, насочено към подпомагане на хората, попаднали в конфликта, и прекратяване на военните действия на Москва.

Небензя възрази, че извънредната специална сесия на Общото събрание на ООН, която разглежда резолюцията, е просто „поредното политическо антируско шоу, поставено този път в уж хуманитарен контекст„. Той призова членовете на събранието да гласуват против подкрепяната от Украйна мярка и да подкрепят южноафриканския проект, който се фокусира единствено върху хуманитарни въпроси без „политическа оценка“.

Посланиците на Украйна и Русия бяха сред първите от около 70 национални представители, планирани да говорят преди гласуването в асамблеята по съперничещите резолюции за хуманитарното въздействие на войната. Гласуването ще се проведе в четвъртък.

Кислиця каза, че подкрепяната от Украйна резолюция на асамблеята се фокусира върху необходимостта от облекчаване на страданията и „незабавно прекратяване на военните действия от Руската федерация„.

Намерението на инициаторите и съавторите на проекторезолюцията е да гарантират, че думите ще бъдат претворени в бързи действия на място„, каза той. „Ще бъде от решаващо значение да се предотврати ефектът на разпространение за целия свят„, поради което текстът споменава въздействието на конфликта върху продоволствената и енергийната сигурност, особено за най-слабо развитите страни.

Небензя предупреди, че приемането на този проект „ще затрудни разрешаването на ситуацията в Украйна“. Това е така, защото това вероятно ще насърчи украинските преговарящи и ще ги „подтикне да запазят сегашната нереалистична позиция, която не е свързана със ситуацията на място, нито с необходимостта от справяне с първопричините“ за военните действия на Русия, каза той.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, но имат влияние в отразяването на международното мнение.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

Столичните общинари мерят героизма да се строят и бутат паметници

По инициатива на общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош...

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

Йотова все още таи надежда, че ще има редовно правителство

Според нея не са изчерпани всички възможности

Световните цени на храните се стабилизираха

Световният индекс на цените на храните на ООН се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Николай Марков можел и без „Величие“, но няма да се оттегля

https://www.youtube.com/watch?v=DbevNyRZsxE&t=768s&pp=ygUEYnR2IA%3D%3D Защо да се оттеглям, аз съм председател на "Величие"...

Лондон: Русия вече не може да нанася удари с дронове дълбоко в Украйна

Украйна успешно предотвратява Русия да установи контрол над въздушното...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg