https://www.gerb.bg/bg

Съдийската колегия отказа да приеме прокурорката на пръскачките пред НС

Снимка: архив БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), не уважи молбата на зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова да бъде преназначена като съдия в Софийския градски съд

Евгения Щъркелова стана известна като наблюдаващ обвинител по делото за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция преди 3 години. Основен обвиняем по него е собственикът на „Тад Груп“ Иван Тодоров, обвинен в кибертероризъм, а делото все още обаче не е внесено в съда. Прокурор Щъркелова стана обаче известна с обяснението за планираното дестабилизиране на държавата, че е имало план да се хакне поливната система пред Народното събрание и да се саботира държавното управление като се пръскат гости на институцията, когато влизат през парадния вход, като да се всее смут и тревога в населението.

В края на януари Евгения Щъркелова поиска да бъде преместена от спецпрокуратурата в СГС на основание чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и се предполага, че искането е във връзка с намеренията да се закрие специализираното правосъдие.

Съдийската колегия по атестирането (КАК) пък предложи на колегията да не уважи заявлението на Щъркелова. Мотивите за това е, че в спецпрокуратурата има 22 свободни щата, девет от които обявени на конкурс, а други осем е възможно да бъдат заети по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт – повишаване по вече приключил конкурс.

При толкова свободни места в СП, има възможност Евгения Щъркелова да бъде преназначена там, след като бъде освободена като зам.-шеф, е мнението на съдийската КАК. Освен това се посочва, че предвиденият в разпоредбата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ кариерен бонус за връщането на заместниците на административните ръководители на равна по степен длъжност след прекратяване на мандата им, касае възможността за преместване в същия по вид орган на съдебната власт. Съгласно тази разпоредба, връщането на друга по вид длъжност би се явило повторен бонус за магистратите. Съобразно законовите изискванията, преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността по реда на чл. 189, ал. 4 от ЗСВ чрез писмен изпит по конспект“.

Колегията не е уважила и молбата на инспектора в Инспектората към ВСС за Любомир Крумов да бъде възстановен на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – София. Той е поискал в края на януари месец да има произнасяне по повторна негова молба от март месец 2020 г. Отказът се аргументира с това, че той все още не е освободен от Народното събрание като инспектор в ИВСС, въпреки изтичането на мандата му, и продължава да изпълнява тази длъжност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх (ОБНОВЕНА)

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

Георги Георгиев пренася от СОС в НС уроците по местна власт

Георги Георгиев от ГЕРБ ще дава уроци на колегата...

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Колумбийските власти арестуваха престъпник, издирван от Венецуела и Чили

Колумбийската полиция арестува един от основателите на Tren de...

Кой е митрополит Даниил Видински – новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg