https://www.gerb.bg/bg

Съдия Георги Ушев – не познава Нотариуса, а и Еврото

Снимка: БГНЕС

Съдия Георги Ушев от Софийски апелативен съд и бивш председател на Специализирания наказателен съд и Апелативния Специализиран наказателен съд заяви, че не е посещавал заведение с органичен достъп, става въпрос за SS клуба, не знае и няма нищо общо с групата на Мартин Божанов – Нотариуса. Не знае за групи за влияние в бившия вече Специализирания наказателен съд и специализирания апелативен наказателен съд.

Съдия Георги Ушев се яви на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около групата на Мартин Божанов-Нотариуса. Името му се свързва със знаковото дело срещу Десислава Иванчева.

Съдия Георги Ушев не е поддържал нито преки, нито опосредствани контакти с Нотариуса, не е поддържал контакт с Петър Петров-Еврото и но го познава. Не е ходил и в ресторанта „Осемте джуджета“. Той увери, че не е злоупотребявал с чувствителна информация.

Той представи и писмени доказателства, в които подчерта, че е участвал в 2 от общо 13 проведени съдебни заседания спрямо мерките за неотклонение на Веселин Денков. Съдия Ушев призова дали депутатите да се замислят дали не са въвлечени в процес по изпиране на Валентин Денков?

Съдия Георги Ушев не знае дали има кръгове за влияние в съдебната система. Делата идват с конкретни определени обвиняеми и посочени свидетели. Съдиите могат да решат дали да разпитат свидетели, но освен да разпитат или осъдят един обвиняем, не могат да направят друго. Съдия Георги Ушев заяви, че не знае кой е разрешил незаконните подслушвания.

Той не може да се меси в работата на другите съдии и затова как да решават делата си.

Съдия Ушев заяви и че е имало политически и съдебен натиск върху него от страна на бившия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той е образувал производство и наказал съдия Ушев, според него незаконно, затова, че покрай закриването на бившите специализирани наказателни съдилища на журналистически въпрос споменал името на подсъдим с осъдителна присъда.

Съдия Ушев сподели още, че му е бил оказван натиск и от политическа партия. От коя точно обаче – не стана ясно. „Не искам да влизам в политически теми и дебати. Ако някои си прави предизборна кампания да не е на мой гръб„, декларира Ушев и отпрати депутатите да прочетат медиите – там личало от коя политическа партия е бил натискан.

Съдия Георги Ушев отрече да има нещо общо с кръговете на влияние от така нареченото „Семейство“. Няма и действия спрямо него да бъде привлечен.

Той уточни, че не е избран за съдия на принципа „по изключение“.

Съдия Ушев не е подготвен да отговори на въпроса затова колко разрешения е издал за използването на специални разузнавателни средства. „Нямам право да ви кажа имена на такива хора, за които са използвани СРС-та„, подчерта магистратът. Основанията да се използват СРС-та са данни за предстоящо или започващо да се извършва корупционни отношение между магистрат и друго лице, обясни съдия Ушев.

Съдия Ушев отговори на въпрос срещу колко магистрати е издал разрешение за СРС във времето, когато е бил ръководител на Апелативният специализиран наказателен съд: „Наистина нямам точна бройка, не съм се интересувал точно срещу колко лица съм издал разрешение да се прилагат СРС-ата. Чисто хипотетично ви казах. В никакъв случай не е тази (бройка, бел.ред), която върви по медиите.“

Той заяви, че не може да каже дали в България се злоупотребява със СРС-ата, но уточни, че при обмяна на опит е обсъждал с колеги от други страни, които са споделяли, че при тях има дори случаи на безсрочно прилагане на такива средства.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Индия се ядоса на „силно пристрастен“ доклад на САЩ за религиозната ѝ свобода

Ню Делхи отхвърли доклад на САЩ за религиозната свобода...

Израел отново щурмува квартал на град Газа и гони палестинците на юг

Израел щурмува квартал в град Газа в четвъртък, казвайки...

И ДПС поставя ново начало

Новото начало за ДПС е факт. Който не го...

НСО въвежда мерки за сигурност по повод избора на нов патриарх в София

По повод Патриаршеския избирателен Църковен събор и интронизацията на...

Медведев за санкциите на ЕС: Русия не забравя и не прощава

Русия ще преживее новите санкции, но няма да забрави...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Сезираха прокуратурата за поругаване на българското знаме на „София прайд“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=NvHoYnJfMG0&t=29s&ab_channel=news24sofia ВМРО сезира прокуратурата за публично и демонстративно поругаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg