https://www.gerb.bg/bg

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Снимка; iStock

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар в Осло през 2022 г. по време на годишните чествания на Прайда в града, съобщиха норвежките медии, цитирани от „Ройтерс“.

Двама души загинаха, девет получиха огнестрелни рани, а други 25 бяха ранени след стрелбата в London Pub, дългогодишен център на LЛГБТ обществото в Осло, както и в близкия бар в центъра на норвежката столица.

Заниар Матапур, 45-годишен норвежки гражданин, роден в Иран, описан от полицията като радикализиран ислямист с история на психично заболяване, беше изправен пред съда по обвинения в извършване на тероризъм и убийство.

Той ще излежи 30 години затвор, които могат да бъдат удължени за неопределено време, ако се прецени, че продължава да представлява заплаха за обществото, съобщиха медийните организации.

„Това е голямо облекчение“, каза ръководителят на групата за подкрепа на оцелелите и роднините на жертвите Еспен Евент пред обществената телевизия NRK.

„Тази присъда е важна стъпка за установяване на общо разбиране в нашето общество за случилото се.

Адвокатите на Матапур и прокуратурата не бяха открити за коментар. Адвокат, представляващ семействата на жертвите, отказа коментар преди присъдата да бъде оповестена публично.

Не е ясно дали той ще обжалва присъдата. Матапур се обяви за невинен.

Присъдата идва дни след годишния парад на прайда в Осло, който отдаде почит на паметта на жертвите на стрелбата.

Според обвиненията срещу него Матапур е започнал да стреля около 1:13 ч. сутринта местно време, около 50 минути след като се е заклел във вярност на Ислямска държава.

Той е стрелял с две оръжия по хора вътре и извън залата на клуба, включително някои, които са се опитали да се скрият или да избягат, според обвиненията.

Независимо разследване на властите заключи през 2023 г., че полицията е можела да предотврати атаката, ако е действала по сигнал от чужда разузнавателна агенция.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тексас се готви за „Берил“

Ураганът взе вече 11 жертви

Шефът на ЦРУ отново лети до Катар

Ще договаря сделката за Газа

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Виктория Василева се оказа заплашвана

Драмата във „Величие“ продължава

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар в Габрово

Служител на мобилен оператор е загинал при токов удар...

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Политическата система в България е в дълбока криза. Необходим...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

Хусите са атакували 4 кораба около Йемен

Хусите от Йемен обявиха в понеделник, че са извършили...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg