https://www.gerb.bg/bg

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия, която да бъде в най-добрия ценови диапазон, който в рамките на ЕС постигаме. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, посветен на мерките за енергетиката.

Темата с цената на електрическата енергия е актуална вече цяло лято. От няколко месеца непрекъснато се говори по темите и се търси решение, уточни Янев.

В последните 2 месеца България има най-ниските цени в рамките на ЕС, изтъкна служебният премиер. Високите цени се дължали на икономическия подем след пандемията и на международни фактори, на които не може пряко да се влияе, обясни Стефан Янев.

Спазвайки правилата, разликите в цените не могат да бъдат драстични. Благодарение на усилията на правителството до момента успяваме да запазим най-ниските цени в ЕС, увери служебният премиер.

Въпреки това Стефан Янев търси вътрешните механизми за подобряване на координацията и ефективността на българската система за електропроизводство. В тази посока били направени поредица от съвещанията, след които всички се обединили в няколко мерки за бизнеса и потребителите. Мерките са насочени в областта на:

Първата мярка е темата с финансовите компенсациите.

Разработена е схема с КЕВР, а възможността за такъв тип компенсации за предстоящите зимни месеци е те бъдат заложени в бюджет 2021. Това обаче ще наложи още една актуализация на бюджета. Стефан Янев се надява новоизбраният парламент да се занимае с тази тема, възможно да се прецени, че е необходима актуализация на бюджета за тази година. Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият ресурс от тези компенсации ще бъдат от държавата и единственото особено е, че трябва да стане разплащането през държавния бюджет. Около 600 – 660 млн. лв. ще бъдат необходими за компенсация на небитовите потребите, заяви в отговор на въпрос финансовият министър.

Втората дългосрочна мярка е разработване и утвърждаване на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и намаляване на тежестта на цената за въглеродните емисии.

Третата мярка е, че Министерство на финансите съвместно с Министерство на икономиката и Българската фондова борса да разработи механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да създаде гъвкав пазар.

Заедно с дългосрочните мерки ще има и краткосрочни мерки. БЕХ и МЕ ще предлагат нови позиции за дългосрочните договори за пакети, подходящи за малки потребители на енергия. Това е начин да се стимулират и крайните клиенти, които директно да търгуват на борсата.

Предстои засилване на регулаторния контрол на КЕВР. По подобен начин ще бъдат изследвани и предложени корекции в правилата на енергийната борса, в методиката за образуване на цена. Всички мерки се очакват да дадат успокояване и пазарът на електрическата енергия да бъде по-адекватен на всичко, което се случва около нас, надява се Стефан Янев.

Обмисля се и още един пакет от мерки за публичните предприятия, за които обаче служебното правителство все още не е готово.

Стефан Янев запита не е ли време най-после да седнат на една маса специалисти от всеки род и вид, които претендират, че разбират от ядрена енергетика. Ние нямаме яснота дали искаме или не искаме развитие на ядрената енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Затова Стефан Янев предлага се направи необходимото и да започне експертен разговор по условията на проекта на АЕЦ „Белене“, който проект е стигнал доникъде.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Действащият министър-председател Риши Сунак призна победата на Лейбъристите на...

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg