https://www.gerb.bg/bg

С приемственост към прогрес: Служебните министри поеха щафетата (ОБНОВЕНА)

Снимка: БТА

С обобщение на постигнатото и заявки за приемственост и надграждане на постигнатото премина предаването на постовете от досегашните на новите министри в отделните институции, след сутрешната клетва на правителството на Димитър Главчев в парламента и официална церемония в Министерски съвет по предаване на властта от редовния на служебния кабинет. Информация беше разпространена от отделните министерства.

По-рано сутринта доскорошният правосъден министър Атанас Славов отчете приетите промени в Конституцията като голяма стъпка към превръщането на страната ни в европейска, демократична и правова държава. „Следващата огромна крачка, за да бъдат тези промени приведени и прецизирани на законово ниво, беше изработването на изцяло новия Закон за съдебната власт, който екипът на министерството изготви и който е публикуван за обществено обсъждане„, посочи той. По думите на Славов за пръв път в историята на България пред Висшия съдебен съвет е реализирана успешно процедура по освобождаване на главния прокурор. „Списъкът с изпълнените задачи и мерки през тези 10 месеца е много по-дълъг. Бяха изпълнени главните приоритети, заложени в приетата от Министерския съвет законодателна и управленска програма в сектор правосъдие, и стартираха много процеси по пътя към една по-справедлива и правова България„, отбеляза той.

По-късно Славов предаде ключа от касата за държавния печат на служебния министър Мария Павлова. Той й пожела успех и спокойна работа на институцията на високо професионално ниво, както и парламентът да приема по-добри закони. „Ще направя всичко възможно да осигуря плавен преход и спокойствие в министерството„, обеща от своя страна Павлова и допълни, че ще положи усилия за изработване на качествени проектозакони.

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) формално встъпи в длъжност заемащият и досега поста Кирил Вътев. Той обясни, че е приел поканата да бъде отново земеделски министър, за да продължи започнатото. По думите на Вътев приоритет за ръководството на МЗХ остават законодателните промени в подкрепа на земеделските производители. Той каза още, че акцент в новия му мандат ще продължат да са политиките за прозрачност, откритост и диалогичност.

Бившият вече здравен министър Христо Хинков се обърна към наследника си Галя Кондева така: „Вярвам, че ще се справите и от сърце желая успех! Уверен съм, че всички започнати политики ще бъдат продължени, защото през изминалите 9 месеца сме работили за развитието на здравеопазването.“

От своя страна Кондева изтъкна, че ще търси баланс в работата си, но уточни, че като лекар, за нея винаги на първо място е грижата за хората. „Така ще бъде и сега, в качеството на ми на служебен министър на здравеопазването„, увери Галя Кондева.

На церемония за символично приемане на ключа на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) служебният екоминистър Петър Димитров беше категоричен: „Продължаваме напред. Ние с Юлиян Попов работим от първия ден заедно, направихме много неща за околната среда заедно и те ще продължат.“

Юлиян Попов отговори също с послание за приемственост: „Всичко, което свършихме през този мандат, го правехме заедно, така че според мен няма да има отклонение нито на един градус от линията на министерството и нито една секунда забавяне.“

В Министерството на културата новият Найден Тодоров пое поста от Кръстю Кръстев. „Адски спокоен и уверен съм, вярващ в това, което ще направите за Министерството на културата, то заслужава най-доброто и аз смятам, че Найден Тодоров е най-доброто, което може да се случи на Министерството на културата. Възхищавам Ви се, поздравявам Ви и Ви пожелавам от все сърце на добър час!“, заяви Кръстев, като посочи още, че Тодоров е не само много добър диригент, но и много добър човек. Той символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която „е символ на задълженията в Министерството на културата“ и която в знак на приемственост си предават министрите на културата.

С министър Кръстев вече имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, защото и двамата сме от една сфера и няма как да нямаме близко виждане за това, че културата трябва да върви напред, каквото и да става„, посочи от своя страна Тодоров. По думите му и двамата знаят, че една нация не се формира от икономика и от нищо друго, освен от културата. Той обеща, че ще се постарае да продължи пътя на Кръстев и културата да върви напред.

В Министерството на финансите (МФ) служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова обяви: „Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген.“

Тя каза още, че друг основен приоритет на МФ е проектът за създаването на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция „Митници“.

Асен Василев коментира, че приходните агенции са си свършили много добре работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от Агенция „Митници“ са с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината.

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов заяви при приемането на поста от Милена Стойчева: „Основната задача на служебния кабинет са изборите. Ще развиваме направеното до момента, за да поддържаме системите в държавата в кондиция, докато дойде следващото редовно правителство.“.

По думите му всичко заложено в Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъде надграждано. Карадимов подчерта, че ще разчита в професионален план на Стойчева. „Нашето предимство е, че досега сме работили заедно, доколкото Българската банка за развитие е в рамките на Министерството„, каза още той.

Основаната задача в МИР е да се създават възможности за инвестиции в иновации и привличане на стратегически инвеститори. Предавам поста с чувство на доверие и оптимизъм, защото смятам, че г-н Карадимов споделя визията и ще продължи досегашната работа„, заяви своя страна Милена Стойчева.

При поемането на поста Андрей Цеков служебният регионален министър Виолета Коритарова увери, че ще се постарае да продължи започнатото от екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и че в работата й ще има приемственост. „Без приемственост няма как да продължим напред„, добави тя. „Наясно съм, че има доста работа, а периодът е кратък. Затова е важно да не забавяме темпото, да не губим време и да завършим това, което е започнато„, каза още Коритарова. Тя обясни също, че към момента има известно забавяне в изпълнението на проектите на МРРБ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), но ще се постарае да го навакса

Андрей Цеков й пожела успех и очерта няколко основни параметри, по които оставя „фронт за работа“ на приемничката си. На първо място той постави строителството на четирите основни магистрали – „Хемус“, „Европа“, „Русе – Бяла“ и „Видин-Ботевград“Основните ремонти също са част от проектите, които ще дадат възможност за усвояване на капиталови средства“, отбеляза Цеков и призна, че има известно изоставане с издаването на разрешения за строеж по някои основни ремонти, което е слабост на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков пое поста от Димитър Илиев със следния коментар: „Основна цел е осигуряването на спокойствие на федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Уверявам ги, че ще направя всичко възможно да имат нормален работен процес, защото остават няколко месеца до Олимпийските игри в Париж. Сигурен съм, че нашите спортисти ще продължат да работят усилено, ще покажат своя потенциал и ще завоюват още квоти за най-големия спортен форум.

Той заяви, че сред основните му приоритети е подсигуряването на българските спортни клубове. „В клубовете се работи изключително много и ще положа максимални усилия да подпишат своите договори с ММС в най-кратки срокове„, обясни Глушков. Друга цел, която си поставя, е да даде възможност на треньорските кадри да повишат своите познания чрез организирането на семинари, на които българските специалисти да обменят опит с доказани експерти от чужбина. Георги Глушков ще работи с трима заместник-министри с ресори „Спорт“, „Младежки дейности“ и „Финанси“.

Димитър Илиев отчете свършеното от неговия екип през последните месеци с допълнението, че винаги има какво да се надгради. „Радвам се, че предавам щафетата в ръцете на министър Глушков, който е човек с много високи морални ценности. С него работихме много добре като председател на Българската федерация по баскетбол“, изтъкна той.

Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония в МВнР. „Аз приех това предизвикателство като момент от професионалната отговорност, която всеки един човек, независимо къде работи, трябва да поеме. Обичам работата и съм убеден, че с вас ще постигнем това, което е най-важното в момента и което се очаква от нас, естествено продължавайки да работим по основното, а то е отново да организираме на нашето ниво предстоящите избори„, обърна се той към служителите в министерството.

От своя страна Мария Габриел благодари за екипната и интензивна работа. „Смятам, че с вас показахме и нещо повече – че България е не само последовател и свидетел на събитията. България може да бъде проактивна и да задава посока„, подчерта тя. По думите й страната ни има още много потенциал да покаже цялата палитра на своята експертиза, история и култура.

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов приема поста от Иванка Шалапатова и ѝ благодари за добрата работа през годините. „В социалната сфера е много важна приемствеността и всички трябва да работим заедно, защото се грижим за най-уязвимите групи от обществото. Структурите на Министерството са ми добре познати, тъй като част от тях съм ръководил, а за други съм отговарял като заместник-министър„, заяви той.

Иванов увери също, че няма риск за предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли 2024 г. заради предложените великденски добавки, защото средствата за него за заложени във вече приетия бюджет на Държавното обществено осигуряване.

В Министерството на отбраната Атанас Запрянов пое поста от Тодор Тагарев. „Основният принцип, на който залагам, е надграждане“, изтъкна той и благодари на Тагарев за приноса му и за съвместната работа в сектора. По думите на Запрянов в сферата на отбраната има важни дейности, които трябва да продължат, а темповете по някои от тях да бъдат ускорени. Пред медиите той очерта основните си приоритети на работа в рамките на мандата на служебния кабинет. Сред тях е създаване на организация за провеждането на изборите така, че военнослужещите в контингентите, на границата и тези, които са на дежурства, да упражнят правото си на глас. Приоритетни за Атанас Запрянов са завършване на Стратегическия преглед на отбраната в срок до края на юни, развиването на отбранителните способности на въоръжените сили и приносът на страната ни в рамките на евроатлантическото членство. Той също увери, че ще продължи помощта за Украйна. Важни според него са промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българя, в Закона за резерва, приемането на доклада за състоянието на отбраната приз 2023 г. и инвестиционната план-програма.

Тодор Тагарев открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет: „Успяхме да постигнем много от военно-политическа гледна точка – на първо място практически вече решения въпрос за домакинстване на Многонационален дивизионен щаб, споразумение за противоминната група в Черно море, за презгранични въздушни операции, готов меморандум за регионалното командване на Специалните сили с Румъния. Благодарен съм и на колегите, които работиха по Програмата за инвестиции в отбраната – най-вече по проекта за придобиване на бойни машини „Страйкър“, но също така и по по-малко видимите, но не по-малко важни проекти.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на бившия президент Доналд Тръмп се опитва да...

В Австралия откриха останките на дете след предполагаемо нападение на крокодил

Австралийската полиция съобщи, че в северната част на стрната са...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

И в Кърджали вдигат цените на такситата

Увеличението на част от тарифите е почти двойно

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg